Beč kao „pametan grad“

Grad Beč planira da uz inovacije i digitalizaciju do sredine veka postane „pametan grad“ koji troši manje resursa i čiji građani uživaju u boljem kvalitetu života, izjavio je Dominik Vajs, direktor „Smart siti” agencije glavnog grada Austrije, na Danima Beča u Beogradu.

Pametan grad Beč je cilj koji treba da se ostvari do 2050. godine. Pokušavamo da na taj način unapredimo kvalitet života naših građana i da se, osim toga, štede resursi koji nam stoje na raspolaganju ‒ a da se sve to postiže pomoću inovacija", rekao je Vajs za Betu na marginama konferencije „Beograd i Beč ‒ razvoj gradova kroz dijalog".

Prema njegovim rečima, te inovacije na putu ka pametnom gradu uglavnom se svode na digitalizaciju, koju će Grad pokušati da iskoristi kako bi ostvario napredak u oblasti globalizacije i urbanizacije.

Vajs, koji je i koordinator za Smart IKT Beča, istakao je da je prvo i neophodno da se stvori infrastruktura i da tek tada može da se pređe na dalji rad u procesu digitalizacije. U tom procesu je najvažnija dobra uprava ‒ ne može se pristupiti digitalizaciji na decentralizovan način jer onda ostali u procesu neće znati šta oni drugi u gradskoj upravi rade. „Digitalizaciji treba pristupiti na sistemski način a prvi korak je stvaranje infrastrukture koja će nam kasnije koristiti", naglasio je Vajs.

Kada je reč o upravljanju, važno je i da se uvedu nova ovlašćenja, novi opisi radnih mesta. „Jako je važno i da utvrdimo šta treba da se uradi u ovoj oblasti, kao i koje su to usluge koje se mogu pružati na taj način", dodao je direktor Smart siti agencije Beča.
U Beču su, kako je istakao, pokrenuli mnogo pilot-projekata sa ciljem da utvrde gde se sve digitalizacija može primeniti i na tom putu je bilo i neuspeha.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво