Filmski program ovogodišnjeg „Grin festa“

Najnovija filmska ostvarenja posvećena ekologiji, životnoj sredini, održivom razvoju i ljudskim pravima ‒ i ove godine će biti okosnica programa najuticajnije „zelene“ manifestacije u Srbiji – „Grin festa“, koji se održava od 13. do 16. novembra u Domu omladine Beograda, pod sloganom ‒ „Plastika nije igračka. Promeni igru!”.

Deveto izdanje Međunarodnog festivala zelene kulture donosi sedam najznačajnijih dokumentarnih filmova iz ove i prethodne godine ‒ šest (od njih sedam) imaće premijeru u Srbiji. Biće prikazana i 54 filma kratkog i srednjeg metra.
Prva projekcija je zakazana za 13. novembar u 18 sati, kada će biti prikazan film „Plastični okean" (u izvršnoj produkciji Leonarda Dikaprija) koji prati temu ovogodišnjeg festivala. Priča zamišljena kao „lov" na neuhvatljivog plavog kita iznenadnim zapletom postaje film o zagađivanju okeana plastikom i posledicama (kako se sve to odražava na zdravlje životinja i ljudi). Film je sniman četiri godine, na dvadeset lokacija širom sveta. Ovo nagrađivano ostvarenje biće reprizno prikazano i u četvrtak, 15. novembra, u 18 sati.

Festival se zvanično otvara 13. novembra u 20 sati dodelom nagrada za najbolje filmove kratkog i srednjeg metra, nakon čega sledi premijerna projekcija višestruko nagrađivanog ostvarenja „Riverblu: Da li moda može da spase planetu?". Film govori o uticaju „brze mode" i proizvodnje farmerki na reke, ali i inovativnim rešenjima u ovoj industriji koja mogu da dovedu do pozitivnih promena u stvaranju „etičke i održive mode". Film će biti prikazan i u repriznom terminu, u sredu, 14. novembra, u 16 sati.

Istog dana premijerno će biti prikazana dva filma koja se bave lažnim predstavljanjem multinacionalnih korporacija: „Raundap na optuženičkoj klupi" u 18 sati i „Zelena laž" u 20 sati. Nakon filma „Kako Monsanto vidi svet", francuska rediteljka Mari Monik Roben nastavlja borbu protiv ove kompanije i razotkriva negativne uticaje raundapa, najprodavanijeg herbicida na svetu. Paralelno prati i rad Haškog tribunala protiv „Monsanta", koji želi da prikaže sve zločine protiv čovečnosti koji se prećutno dešavaju, kao i da se uvede termin „ekocid", koji će biti prepoznat kao deo međunarodnog prava.

Film „Zelena laž" prati kako kompanije besramno koriste etiku i održivost kao marketinške alate kako bi popravile imidž, dok vešto sakrivaju istinu o nedelima koja čine zarad profita. Reditelj Verner Bote, u saradnji sa Katrin Hartman, jednim od vodećih stručnjaka za oblast lažnog predstavljanja održivosti kompanija i proizvoda (greenwashing), upoznaje nas sa svetom korporativnih obmana i lažnih sertifikata. (Oba filma će moći da se pogledaju i u repriznim terminima.)

Četvrtak, 15. novembar, donosi još jednu premijernu projekciju u 20 sati: američki film „Tačka bez povratka". To je priča o hrabrosti, nadi, istrajnosti i borbi protiv nemogućeg. Govori o prvom letu oko planete aviona „Solar impakt", koji za pogon koristi isključivo solarnu energiju. Kako je leteti pet dana na devet hiljada metara iznad beskraja Tihog okeana, u krhkoj letelici težine automobila i bez mogućnosti sletanja ‒ znaju samo ljudi koji su to uspeli. Ta jedinstvena avantura pokazuje da je budućnost o kojoj smo maštali ‒ pred nama.

Poslednja premijerna projekcija festivala, u petak, 16. novembra, u 20 sati: „Mladi i nezaustavljivi" svedoči o pokretu mladih koji ozbiljno shvataju probleme životne sredine na globalnom nivou. Boreći se za svoj glas, svoje mesto u političkom poretku, i svoju budućnost, beskompromisno šalju poruku da su ih starije generacije izneverile, i da je vreme da im se sklone sa puta. Rediteljka filma Slejter Džul Kemker je ovaj film počela da snima sa 15 godina, beležeći iskustva sa konferencija o klimi širom sveta, kao i intervjue sa političarima. Nakon deset godina njena priča sublimira poruku da mladi žele promene na koje starije generacije nisu bile spremne.

Termini u sredu, četvrtak i petak, u 12 i 14 časova, rezervisani su za jedan od najinspirativnijih filmova snimljenih u 2018. godini ‒ „Pronalazači budućnosti", koji se premijerno prikazuje u Srbiji. Ova filmska priča nas vodi na put oko sveta ‒ među mlade koji neumorno rade na rešenjima lokalnih problema ‒ kroz razvoj ideja, tehnologija i prototipa koje predstavljaju na najvećem svetskom takmičenju srednjoškolaca u Los Anđelesu. Reč je o još jednoj priči koja pruža nadu u drugačiju i bolju budućnost, ali i razotkriva, na jedan poetski način, koliko su mladi zabrinuti za opstanak na planeti Zemlji.

Svi dugometražni filmovi će se od ove godine takmičiti za nagradu publike, a glasanje će se vršiti putem zvanične prezentacije Festivala.

Ulaznice za filmove koji se prikazuju u Velikoj sali DOB-a mogu se kupiti isključivo na blagajni „Eventima" koja se nalazi u sklopu Doma omladine Beograda, po ceni od 200 dinara za pojedinačne i 150 dinara za grupne posete.
Više informacija o 9. Grin festu možete pronaći na zvaničnoj prezentaciji ‒ www.greenfest.rs.

Ovogodišnji festival se održava uz pomoć Ministarstva za zaštitu životne sredine, Ministarstva kulture, Grada Beograda ‒ Sekretarijata za kulturu, Francuske Ambasade i Francuskog instituta, Delegacije Evropske unije, Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju, Fondacije Hajnrih Bel i uz pomoć i podršku mnogobrojnih partnera i prijatelja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво