Za zeleni Beograd!

U okviru projekta „Eko-oaza Blok 19a“, koji je sufinansiralo Ministarstvo zaštite životne sredine, realizovana je još jedna radna akcija ‒ „Zeleni Beograd“. Tom prilikom je posađeno jedanaest stabala lipe i više od sto sadnica visokog žbunja oko OŠ „Laza Kostić“ u Bloku 23, u partnerstvu sa JKP „Zelenilo Beograd“.

Okupljeni volonteri iz lokalne zajednice pomogli su u sadnji, a zahvaljujući donaciji, školi je omogućeno i održavanje zelenila. Tokom radne akcije realizovan je i obrazovno-informativni eko-kviz u kome je učestvovalo više od 400 osnovaca uzrasta od osam do jedanaest godina. Kviz je bio interaktivnog tipa, što je dodatno motivisalo osnovce da racionalnije i logičnije razmišljaju o oblasti zaštite životne sredine u gradskom okruženju. Tokom radne akcije i za vreme trajanja kviza, na radost dece, pridružili su se i predstavnici UNDP-a (United Nations Development Programme) i Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), uz čiju pomoć je održan i pilot-kviz na temu rodne ravnopravnosti.

Projekat „Eko-oaza Blok 19a" predstavlja primer oplemenjivanja ambijenta koji će biti uokviren drvoredima i zelenim fondom s navodnjavanjem u cilju zaštite od negativnih uticaja okolnog saobraćaja i klimatskih promena. Otvoren prostor će biti ispunjen zelenilom, obogaćen mnoštvom detalja za aktivan i pasivan odmor i opremljen namenski smišljenim, dostupnim sadržajima za decu, mlade, starije osobe, žene, posebno trudnice, bicikliste, osobe sa invaliditetom, osobe s kolicima za decu. Primeri takvog uređenja su podsticajni za mnogobrojne lokalne zajednice, za samoorganizovanje i umrežavanje usmereno ka cilju održivog razvoja pametnih gradova. Projektom su predviđena inovativna rešenja u objektima i u oblasti javne rasvete, uz upotrebu obnovljivih izvora energije i softverskih rešenja za energetsku efikasnost povezanih na uređaje i senzore, za smanjenje potrošnje električne energije, daljinsku kontrolu i upravljanje, kao i za merenje ugljen-dioksida, čiji bi cilj i rezultat bilo smanjenje zagađenja štetnim gasovima.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи