Ekološki otisak medija ‒ trendovi i tendencije

Deveti međunarodni festival zelene kulture „Grin fest“ održava se od 13. do 16. novembra u Domu omladine Beograda. Tim povodom biće organizovan i program „Ekološki otisak medija ‒ trendovi i tendencije“ ‒ namenjen mladim novinarima, studentima žurnalistike i komunikacija.

Edukativni program posvećen medijskom pristupu savremenim ekološkim problemima trajaće od 14. do 23. novembra i biće realizovan u dva segmenta. U teoretskom delu biće obrađene različite teme iz oblasti životne sredine a govoriće se i o načinima njihove povezanosti i različitim novinarskim tehnikama koje se koriste u predstavljanju informacija.

U drugom segmentu programa učesnici će imati zadatak da naprave reportažu u formatu koji sami izaberu, uz konsultacije sa mentorima programa, dok će organizatori obezbediti sagovornike za teme koje učesnici budu izabrali. Mentori programa „Ekološki otisak medija ‒ trendovi i tendencije" su Aleksandra Vukićević ‒ autorka i voditeljka emisije „Čekajući vetar" na Radio Beogradu 2, i Dragan Gmizić ‒ novinar i TV autor.

Učesnici će prvog dana imati priliku da se upoznaju sa trendovima i tendencijama u izveštavanju o aktuelnim ekološkim temama, kao što su: uslovljenost ekonomskog razvoja od klimatskih promena, narastajući problemi otpada, sve manji prirodni resursi, njihov uticaj na ljude i javno zdravlje, mogućnosti za nastajanje novih profesija i radnih mesta.

Biće reči o novim zahtevima izveštavanja, kao i o tehnikama predstavljanja informacija za sve medijske formate. Predavači će kroz primere pokazati učesnicima kako da na atraktivan način predstave teme iz oblasti životne sredine, izaberu sagovornike i relevantne izvore podataka i informacija.

U drugom delu programa učesnici će imati obavezu da naprave radio, video ili tekstualnu reportažu na zadate teme ‒ upravljanje otpadom, biodiverzitet i prirodni resursi. Organizatori će učesnicima obezbediti sagovornike koje će moći da intervjuišu od 14. do 16. novembra. Rok za dostavljanje gotove reportaže biće 23. novembar.

Polaznici programa koji budu imali najbolje reportaže imaće priliku da nakon festivala rade sa predavačima i unaprede svoje znanje, a dobiće i mogućnost da njihova reportaža bude objavljena u nekom od vodećih medija u Srbiji.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво