Grčko ʼplavo okoʼ

Od davnih vremena u mnogim civilizacijama postoje talismani ili amajlije ‒ predmeti o čijim zaštitnim svojstvima i značenjima govore narodna verovanja. U zapadnoj kulturi potkovica se često stavljala iznad ili pored vrata i verovalo se da donosi sreću. Narodi koji žive na Mediteranu, na primer Grci, veruju u amajliju koju nazivaju ʼplavo okoʼ. Turski narod veruje u nazar.

Nazar je naziv za amajliju u obliku oka koja nosioca štiti od urokljivog pogleda. Pun moderan turski naziv sastoji se od reči nazar (urokljivo oko) i bondžugu ‒ amajlija.

Naziv potiče i od arapske reči nazara (što znači pogled). Uz potkovice, beli luk, vučji zub, životinjski rog, olovo i kamenje, kristalno plavo oko je jedno od zaštitnih simbola u tengrizmu, staroj religiji turkijskih naroda.

Nazar je čest prizor u Turskoj, Siriji, Libanu, Egiptu, Jermeniji, Iranu, Avganistanu, Grčkoj, Iraku, Azerbejdžanu i na Kipru, gde se kači u kućama, kancelarijama, automobilima ili se uklapa u nakit i ukrase. Tipični nazar se izrađuje od ručno pravljenog stakla. Boje ga u tamnoplavu, belu, svetloplavu i crnu boju, uz to praveći koncentrične krugove ili suzolike, elipsoidne oblike. Ponekad tamnoplavu boju zamenjuje zlatna. Ekvivalent nazara kod semitskih naroda je hamsa, dok je kod hrišćana u pitanju krstić.

ʼZlo okoʼ kroz istoriju
Tokom svoje istorije čovek je težio da pomoću magičnih predmeta porazi uticaj zlih sila, poznato je da i monoteističke religije imaju svoje simbole. Amajlije sa slovima, brojevima i simbolima zadržale su se i do današnjih vremena i u svakoj kulturi i veri pronalazimo jedan od tih simbola.
Zlo oko je veoma prisutno kroz istoriju. Pominjano je u starom Egiptu, Grčkoj i Rimu, a takođe se javlja u Starom zavetu, Kuranu i Šekspirovim delima.
Verovanje u zlo ili urokljivo oko najviše je rasprostranjeno na Bliskom istoku i Mediteranu, kao i u delovima Severne Afrike i Evrope.

Alan Dandes, folklorista i profesor antropologije na Kalifornijskom univerzitetu, pominje simptome urokljivog oka u svojoj studiji „Zlo oko ‒ knjiga slučajeva".
Urokljivo oko predstavlja specifičan tip magijske kletve. Pre nego što je nauka počela da rasvetljava uzroke vremenskih promena, pošasti i drugih prirodnih nesreća, čovek je za to krivio kletvu. Kletve, uključujući i zlo oko, bile su odgovor na vekovno pitanje ‒ zašto se dobrim ljudima dešavaju loše stvari.

Povezanost pogleda sa ovom kletvom objašnjava se verovanjem da su oči kapija ljudske duše.
Oči su rečitije od usana, one su glas srca i u njima se oslikava naša duša. Popularni talisman izrađen od plavog stakla, koji je posebno na ceni u Turskoj i Grčkoj, smatra se moćnim sredstvom zaštite od uroka, ali i zlih pogleda.

Smatra se da legenda potiče još iz perioda starog Egipta i Mesopotamije, pa ne čudi što se taj simbol može naći u mnogim domovima širom Sirije, Irana, Libana, Iraka, Avganistana i Azerbejdžana.

Takođe, suveniri poznati po svojim koncentričnim krugovima ne moraju biti samo plavi, već se mogu naći primerci u beloj, crnoj ili zlatnoj boji. Značenje, naravno, ostaje nepromenjeno o kojoj god boji da je reč ‒ zlo oko donosi sreću, postavlja se blizu kućnih vrata (kako bi „odmerilo" svakog posetioca), a majke širom Mediterana ga obavezno stavljaju pored kreveca kako bi svoje novorođenče zaštitile od zavidnih i potencijalno opasnih pogleda.

Ipak, najzanimljiviji primerci nazara mogu se naći upravo u Turskoj. Osim najzastupljenijih amajlija koje se izrađuju od ručno pravljenog stakla, mogu se naći i čitave kolekcije nakita, ali i odeća s tim simbolom, privesci za ključeve ili ukrasi za dom koje treba staviti na vidljivo mesto.
Tajna je u „plavom kamenu" koji je sastavljen od idealne kombinacije već pomenutog topljenog stakla, bakra, gvožđa, vode i soli.

Priredila: Aleksandra Stojanović 

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи