Od Španije do Srbije: dobra praksa zadrugarstva

U okviru Poslovnog foruma Španija ‒ Srbija, organizovanog krajem oktobra u Beogradu, održan je panel na temu: Poljoprivredne zadruge u Srbiji i Španiji. Manifestaciju su organizovali Trgovinsko-ekonomsko odeljenje Ambasade Španije i Španska agencija za izvoz i investicije (ICEX), uz podršku Privredne komore i Razvojne agencije Srbije.

Veliki broj značajnih učesnika svedoči o važnosti zadrugarstva i udruživanja u poljoprivrednoj proizvodnji. Iskustvo u zadrugarstvu preneli su sa španske strane predstavnici zadruge „Anekop" (ANECOOP), a sa srpske ‒ članovi Zadružnog saveza Srbije i Vojvodine.

Sa dvadeset tri miliona hektara, Španija je unutar Evropske unije druga po površini iskorišćenog obradivog poljoprivrednog zemljišta i četvrta po prihodima ostvarenim od poljoprivrede (više od četrdeset milijardi evra). U ruralnim područjima živi osam miliona ljudi tj. 17% stanovništva, ali se samo milion (2%) aktivno bavi poljoprivredom. U Španiji je registrovano 945.000 gazdinstava a prosečna veličina poseda je 24 ha. Prosečan španski posed je pet puta veći od srpskog. Španija je najveći proizvođač i izvoznik maslinovog ulja u svetu i najveći proizvođač i izvoznik voća i povrća u EU. Sa 32,1 milion hektolitara, u 2017. godini bila je treća po proizvodnji vina u svetu.

U poslednjih deset godina u Španiji se smanjuje broj zadruga. To je posledica njihovog udruživanja, pa iako je broj smanjen za oko 10%, njihovi ukupni prihodi su znatno veći. Velike zadruge, kojih ima oko 4%, ostvaruju 49% od ukupnih prihoda zadruga u Španiji. Najveća dobit postiže se u proizvodnji voća, povrća i maslinovog ulja.

U oblasti zadrugarstva Španija može da bude dobar primer Srbiji, gde opstanak malih gazdinstava sa prosečnim posedom od oko četiri ha zavisi upravo od udruživanja u zadruge. Prema rečima Nikole Mihailovića, predsednika Zadružnog saveza Srbije, novi Zakon o zadrugama, koji je usvojen pre tri godine, dao je vetar u leđa zadrugarstvu u Srbiji. U budžetu Republike Srbije prvi put posle Drugog svetskog rata izdvojena su sredstva za unapređenje rada zemljoradničkih zadruga. U poslednjih godinu dana formirano je 314 novih, uz tri složene zadruge.

Predstavnici velikih srpskih zadruga bili su prisutni na panelu gde su razmenjena iskustva u poslovanju zadruga a na samom kraju nametnula se i tema dolaska kompanije „Lidl". Na pitanje kako izaći na kraj s takvom konkurencijom, Feran Kabrera, direktor španskog „Anekopa" ‒ jedne od najvećih evropskih zadruga ‒ odgovorio je:
„Morate da se udružite, proizvedete dovoljne količine robe i ponudite je ʼLidluʼ. Oni su sada na vašem tržištu, to je vaša šansa i to morate iskoristiti. Imate veliki potencijal ali morate brzo da se prilagođavate tržištu."

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара