Festival nauke – Zemlja budućnosti

Dvanaesti po redu Festival nauke održaće se od 29. novembra do 2. decembra na Beogradskom sajmu a posetioci će moći da vide niz interaktivnih postavki, eksperimenata, šou-programa i radionica.

Ovogodišnji slogan „Zemlja budućnosti" smišljen je sa ciljem da preispita budućnost naše planete, ali i da ponudi naučna, ekološka i održiva rešenja za generacije pred nama.  „Kroz program prilagođen posetiocima svih uzrasta želimo da istaknemo ulogu pojedinca i zajednice u ovoj priči, posebno naglašavajući ulogu koju nauka zauzima u svemu tome", objašnjava Marija Pavlović, koordinatorka Festivala nauke. Ovogodišnji festival održaće se u halama 3, 3a i 5. Okupiće više od šezdeset naučnih i obrazovnih institucija iz Srbije, a posetioce će dočekati više od šeststo naučnika i naučnih demonstratora.

Kroz raznolik i bogat program imaćemo prilike da saznamo kakvim ćemo brodovima ploviti u budućnosti (budućnost u brodogradnji), naučićemo više o energiji i otkriti kako da uz malo truda sačuvamo vitalne elemente prirode. „Da bismo razumeli budućnost, neophodno je da poznajemo i prošlost, pa ćemo na festivalu postaviti i nekoliko vremeplova koji će nas voditi nazad u različite epohe, sve do mezozoika", izjavio je Nenad Zarić, glavni programski koordinator Festivala nauke.

Bogat međunarodni program

Francuski institut i Ambasada Francuske su jedni od partnera Festivala nauke. „Ovaj festival je jedan od najpopularnijih festivala nauke i najveći u Jugoistočnoj Evropi, sa oko 35.000 posetilaca prošle godine. Ove godine će naša saradnja biti posvećena cirkusu sa ciljem da, kao i prošle godine, radimo na promociji nauke kroz cirkuske veštine", izjavio je Bertran Mije, ataše za saradnju Ambasade Francuske u Srbiji.

O tome kako roboti mogu da nas čuju i reprodukuju, govoriće francuski naučnici iz Nacionalnog istraživačkog centra INRIA, dok će francuska grupa umetnika Inercija nizom akrobatskih tačaka preispitati osnovne zakone fizike. Iz Sjedinjenih Američkih Država dolazi zvezda TED-a neuronaučnik Greg Gejdž, koji će kroz eksperimente objasniti kako se može upravljati tuđim mozgom.

Kolektiv Gišot de Vuit, koji stiže iz Španije, tačnije Katalonije, posetiocima će omogućiti da vežbaju na recikliranim spravama. Češki gosti biće Fascinantni fizički teatar Udif, dok će predstavnici Naučnog centra iz Estonije eksplozije proizvoditi iz vode.

Austrija nam je spremila predavanje o ferofluidima i slikanju magnetima a Poljska će nam otkriti sve o tajnoj naučnoj agenciji i putovanju u svemir. Posetioce očekuju i dve srpske postavke: Milan Popović će prirediti jedinstven šou a studenti Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu su pripremili zanimljivu naučnu predstavu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи