Danas je Svetski dan borbe protiv osteoporoze

Svetski dan borbe protiv osteoporoze obeležava se širom sveta 20. oktobra. Prema procenama, u Srbiji od osteoporoze boluje oko 400.000 ljudi, uglavnom žena. Ovo oboljenje se mahom javlja posle pedesete godine života kao posledica smanjenja koštane mase i poremećaja građe kostiju, zbog čega kosti postaju krte i podložne prelomima.

Osteoporoza je bolest ubrzanog gubitka koštanog tkiva koja se najčešće javlja kod žena u postmenopauzi, ali i kod muškaraca. Osteoporoza je smanjenje gustine kostiju, tj. koštane mase, pa i sama reč ukazuje na poroznu strukturu kostiju ili šupljikave kosti.

Za zdravlje kostiju najvažnije je da budu pravilno formirane još u detinjstvu i mladosti. Koštana masa se normalno stvara tokom detinjstva sve do 25. godine života, ne menja se sledećih deset godina, a od 35. se normalno gubi 0,3% do 0,5% koštane mase godišnje. Kalcijum je glavni mineral kostiju koji se ugrađuje u koštano tkivo i povećava mu gustinu. Pod dejstvom vitamina D povećava se usvajanje kalcijuma u crevima i ugradnja u kosti. Zato se bebama i deci odavno daje riblje ulje, a danas kapi vitamina D da se spreči nedostatak istog i nastanak rahitisa (slabih kostiju).

Da bi se kalcijum apsorbovao iz creva, potreban je vitamin D, a da bi se zadržao u kostima potreban je estrogen kod žena i testosteron kod muškaraca. Estrogen kod žena određuje količinu koštane mase, čuva kalcijum u kostima, a kako njegov nivo opada u menopauzi, kosti gube svoju tvrdoću. Slično je i kod muškaraca. Testosteron čuva kalcijum, a kada nivo hormona počne da pada, počinje andropauza i povećava se rizik za nastanak osteoporoze.

Postoje dva tipa osteoporoze: postmenopauzalna i senilna osteoporoza. Postmenopauzalna osteoporoza se javlja kod žena nakon menopauze i praćena je prelomima pršljenova. Senilna osteoporoza se javlja kod oba pola nakon 70. godine, prezentuje se uglavnom prelomima kuka i uzrokovana je starenjem.

Rizik od preloma kostiju izazvanih osteoporozom raste s godinama starosti, a procenjuje se da 30‒50% žena starijih od 65 godina oboleva od osteoporoze, kao i da će čak jedna trećina njih doživeti frakturu kao posledicu te bolesti. 

Problem je što bolest protiče najčešće bez simptoma, do trenutka kada nastaju najteže posledice, odnosno frakture. Smanjenje visine, pogrbljenost i bolovi u leđima najčešće se pripisuju drugim razlozima ili jednostavno starenju.

Smanjenje koštane gustine je praćeno i uvećanim rizikom za nastanak preloma, često nakon minimalnih trauma. Osteoporoza može nastati i kao posledica drugih oboljenja (poremećaji rada štitne žlezde i paratireoidne žlezde, hipogonadizma), posle dugotrajne upotrebe kortikosteroida, dugotrajnih imobilišućih bolesti.

Zato je važno da na vreme mislite o svojim kostima. Izbalansirana ishrana sa odgovarajućim unosom kalcijuma i fizička aktivnost veoma su važne za izgradnju i očuvanje čvrstih kostiju. Dobri izvori kalcijuma u hrani su mleko, polumasni jogurt, sir, brokoli, sok od narandže i drugi proizvodi. U terapiji osteoporoze primenjuju se lekovi koji sprečavaju dalji gubitak koštane mase. Da bi se stvorilo dovoljno vitamina D u organizmu, potrebno je dovoljno sunčanja i potrebni su zdravi bubrezi, a u današnje vreme preporučljivo je uzimanje vitamina i suplemenata, naravno, uz neprikosnoveni savet lekara.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи