Mandarinsko drvo ‒ od davnina mozgu prija!

Ginko ('Gingko biloba') ‒ biljka poznata i kao drvo dedova i unuka, mandarinsko drvo, srebrna kajsija, belo voće ‒ predstavlja jedinstven izvor za poboljšanje pamćenja. Osim što se ističe po lekovitim svojstvima, ginko se izdvaja i po izgledu, s čarobnom krošnjom i neobičnim listovima.

Mnogo je razloga zbog kojih se čak i latinski naziv biljke Gingko biloba pamti još od detinjstva. Asocira na igre u detinjstvu, predstavlja pravu egzotiku u svakom parku i dvorištu, a kako starimo, postaje jedinstveni izvor za „bolje pamćenje" ‒ okrepljenje za male sive ćelije. Dok smo se bezbrižno igrali lepezastim lišćem i pentrali po visokim granama, nismo ni slutili da će nam to neobično drvo biti dobar oslonac i nekoliko decenija kasnije, kad prvi znaci zamora i starosti zakucaju na vrata.

Nauka je potvrdila da ginko ima izražen nootropni efekat, odnosno da poboljšava cerebralnu cirkulaciju i rad mozga, razmišljanje, pažnju, pamćenje i govor. Tinktura se vekovima modifikovala i poboljšavala u recepturi. Uz odgovarajuće mere i načine upotrebe, preparati od ginka se širom sveta koriste za probleme izazvane u predelu glave i vrata. Skleroza, šum u glavi, gubitak pamćenja, vrtoglavice, povišen nivo holesterola ‒ za sve te i slične nevolje preporučuju se preparati od ove biljke.

Ipak, dobro je znati da ginko ne bi trebalo da uzimaju osobe sa poremećajima koagulacije krvi i konvulzijama. Dve nedelje pre hirurških intervencija ginko takođe ne treba da se uzima zbog mogućnosti produženog krvarenja posle operacije.

Drevno blago prirode

Gingko biloba je listopadno drvo i jedini predstavnik ginkofita, istoimenog razdela. Ovo drvo je jedinstvena golosemenica koja nema preživelih rođaka. Bez obzira na mere očuvanja, ginko je dobio status ugrožene vrste kojoj u budućnosti preti nestanak. Nekada širokorasprostranjeno drvo u juri, pre oko sto sedamdeset miliona godina, kada su vrste ovog roda naseljavale skoro celo kopno, danas se uglavnom sreće u zaštićenim parkovima i botaničkim baštama.

Mandarinsko drvo vekovima krasi japanske i kineske hramove kao sveto drvo duboko ukorenjeno u njihove kulture i običaje. Kao reliktna vrsta ginko se održao još od perioda mezozoika, saznajemo iz fosilnih ostataka, a opet, taj „živi fosil" slavi vitalnost i opstanak i naše vrste, čineći čuda svojstvena samo kraljici prirodi.

 Priredila: Nataša Nešković

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво