Sećanja iz Lipovačke šume

Miloš Đukić ‒ čuveni kaskader koji je obeležio istoriju jugoslovenskog filma ‒ odlučio je da otvori svoj konjički klub u Lipovačkoj šumi, posveti se trenerskoj profesiji i tom sportu. Ipak, našao je način da ostane povezan i s filmskim i televizijskim stvaralaštvom.

Miloš Đukić je legenda jugoslovenskog filma kada je reč o kaskaderstvu. Ni sam ne zna tačan broj filmova koje je snimio, ali nekim svojim ozbiljnim početkom smatra rad na filmu „Neretva". Još u ranom detinjstvu otkrio je ljubav prema konjima, a kada je imao devetnaest godina deda ga je odveo u Filmski grad i tada je započela njegova životna i profesionalna priča ‒ postao je kaskader.

U bivšoj Jugoslaviji dosta se ulagalo u filmsku produkciju, i to ne samo zato što je Tito bio veliki obožavalac kinematografije već i što je to bila vrlo isplativa delatnost koja je donosila dosta novca državi. Snimani su ogromni projekti u kojima su igrali svetski poznati glumci ‒ Ričard Barton, Jul Briner, Franko Nero...
Miloš Đukić je igrao mnogo puta i u stranim filmovima, gde su zahtevi, ali i zarada ‒ bili mnogo veći. Ono što je od svega najznačajnije kada je reč o svetskoj kinematografiji, jeste činjenica da su tu kaskaderi bili osigurani, štaviše, nisu ni smeli da snimaju bez osiguranja, što nije bio slučaj u našoj zemlji.

Tokom svoje dugogodišnje, decenijske kaskaderske karijere, dublirao je mnoge filmske zvezde, ali bilo je i onih koji nisu hteli zamenu ispred kamere. Jedan od njih je i čuveni Bata Živojinović.

Krajem devedesetih godina prošlog veka, Miloš donosi odluku da otvori svoj konjički klub MBM u Lipovačkoj šumi, i to iz nekoliko razloga ‒ da kao trener poduči zaljubljenike u konje i jahanje, naročito one najmlađe, da razvije ljudsku svest o životu u skladu sa prirodom, i da okuplja filmske radnike u druženju i kreiranju novih projekata za film i televiziju. Konji iz Miloševog kluba imali su značajne uloge u raznim žanrovima, a u najvećem broju pojavili su se u seriji „Nemanjići".

Poznato je da je kaskaderski posao veoma rizičan i opasan po život. Miloš je jedva preživeo teške povrede zadobijene u jednoj stranoj filmskoj produkciji, doduše, ne na konju, već na automobilu, koji je inače vrlo retko koristio u svojoj karijeri.

Danas još ponekad odigra neku kaskadersku ulogu, ali radije se bavi trenerskim poslom, družeći se sa članovima kluba, zaljubljenicima u konjički sport i prirodu. Sa svojim kolegama i prijateljima s filma prebira po uspomenama i sećanjima u skrivenim mestima svoje duše, okružen izazovnim lepotama Lipovačke šume.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи