Vitez od Akademskih palmi

Premijer Francuske Republike imenovao je Nikolu Božića, programskog direktora Petnice, za viteza od Akademskih palmi, odajući mu tako priznanje za posvećenost naučnoj saradnji između Francuske i Srbije.

Na svečanosti u Ambasadi Francuske u Srbiji Njegova ekselencija Frederik Mondoloni uručio je orden Nikoli Božiću, koji je za Portal RTS-a ekskluzivno izjavio: „Nauka je oblast u kojoj je Srbija prvo uspela da potpuno postane deo Evrope. Odavno naučnici u potpunosti sarađuju sa naučnicima iz EU, naše institucije su povezane sa mnogima iz celog sveta, mobilnost naučnika je velika, imamo pristup fondovima. Naučna istraživanja su dobar primer za to kako se može mnogo toga postići kada se povežemo sa partnerima iz celog sveta".

Priznanje koje je dodeljeno Nikoli Božiću potvrđuje uspešnost programa saradnje koji se godinama realizuju s institucijama i pojedincima iz Francuske. Najveći deo ove saradnje ostvaren je kroz naučno-obrazovne programe Istraživačke stanice Petnica, samostalne institucije koja već skoro četiri decenije razvija programe za dodatno naučno obrazovanje mladih u regionu bivše Jugoslavije. Drugi deo saradnje ostvaren je kroz lično saradništvo programskog direktora Petnice sa kolegama iz Francuskog instituta, Ambasade Francuske Republike u Beogradu i akademskih institucija iz Francuske.

Zahvaljujući bivšim polaznicima koji se danas nalaze u Srbiji, ali i širom sveta, Istraživačka stanica Petnica je povezana sa mnogim naučnim i obrazovnim institucijama na svim kontinentima. „Zahvaljujući ovim ambasadorima Petnice, dobijamo priliku da nam dolaze eminentni predavači, i da sada možemo da organizujemo i kvalitetne programe za naše i strane studente", objašnjava Nikola Božić, nosilac francuskog ordena.

Orden Akademske palme se u ime Francuske Republike uručuje istaknutim ličnostima koje su doprinele i nastavljaju da doprinose širenju znanja i jačanju veza između Francuske i drugih država. Odlikovanje, ustanovljeno pre više od dvesta godina, dodeljuje se Francuzima i strancima za njihovo naučno, obrazovno i profesionalno zalaganje i za njihov doprinos jačanju ugleda Francuske u svetu.

„Kao državljanin Republike Srbije, sa posebnim dostojanstvom i ličnim ponosom nosiću odličje koje će mi biti uručeno, jer je i ono deo bogate istorije saradnje i prijateljstva naših dvaju naroda" ‒ zaključio je Nikola Božić povodom ovog velikog priznanja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво