Održiva arhitektura

Miholjsko leto u Beogradu obeležio je tematski interesantan događaj: predstavnici održivog, ekološkog, energetski efikasnog i solarnog pogleda na arhitektonsko stvaralaštvo okupili su se na Drugom kongresu održive arhitekture i energetske efikasnosti u Jugoslovenskoj kinoteci.

Arhitekta mr Vladimir Lovrić, predsednik Organizacionog odbora Kongresa, rukovodi se idejom da danas i u budućnosti svako arhitektonsko i urbanističko delo mora biti održivo u svim segmentima ‒ u procesu projektovanja, planiranja i izgradnje.

Organizatori su okupili eksperte koji su kroz svoja predavanja i radionice predstavili održivi i ekološki pristup stvaralačkim procesima i novim idejama u arhitektonskom projektovanju i dizajnu ‒ uz upotrebu obnovljivih izvora energije, čistih i energetski efikasnih zelenih tehnologija i recikliranih materijala. Time je potenciran i osnovni zahtev održivosti, a to je očuvanje prirodnih resursa ‒ zemlje, vode i vazduha.

Kongres su organizovali Udruženje EKOKULT, Magazin „Ekokuća" i Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, a podržali Francuski institut i ambasade Danske, Poljske, Izraela. Kongres je otvorio arhitekta Vladimir Lovrić, kao domaćin manifestacije.

Na samom početku, kroz prva dva predavanja, naglašen je važan kontekst ‒ težnja savremene arhitekture da u fokusu ne bude samo zgrada (njen proizvodni uticaj na prirodu) nego i razmišljanje o dobrobiti prirode, ekološkom prostoru, našoj okolini.

Kroz takvo razmišljanje ponovo se vraćamo objektu i regenerišemo ga tako da bude u funkciji prirodnog okruženja i da čuva okolinu, a ne da joj šteti, objasnio je V. Lovrić.

Mnogi predavači su kroz studentske radionice predstavili mladim kolegama tendencije i recentne projekte, pokazavši im na koji način arhitektura danas ide prema održivosti i u kojoj meri kroz energetsku efikasnost doprinosi štednji energije. To je vrlo bitna ilustracija za srpske uslove, gde je taj energetski nivo na veoma niskom nivou. Briga o okolini je primarna i predstavlja budućnost arhitektonskog i humanog razmišljanja.

U tom pogledu, studenti koji su pohađali radionice na Kongresu stekli su veliko iskustvo koje će moći da primene u svojim daljim radovima i kroz usavršavanje.

Da li može i Srbija da bude kao skandinavsko zeleno ostrvo, koje je potpuno okrenuto takvom načinu razmišljanja ‒ sa 27 posto električnih automobila, velikim brojem biciklista, vodenim površinama koje hlade užarene asfaltne gradske površine, velikim zelenim oazama gde se ljudi susreću, razgovaraju i formiraju grad 21. veka?

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво