Programiranje za apsolutne početnike

Svet se nikada nije menjao tako brzo kao danas. Mnoga zanimanja nestaju i pojavljuju se potpuno nova. U protekle dve decenije intenzivno su istraživani potencijali ljudskog mozga i stilovi učenja. Ono što je neosporno, učenje je najdelotvornije kada je zabavno.

Prateći nove tokove i izraz koji će zainteresovati nove generacije, negujući domaće autore i otkupljujući prava za najbolje svetske edicije, izdavač „Kreativni centar" decenijama održava pažnju novih generacija čitalaca. Upravo su objavljene knjige programiranja za početnike za dva programska jezika: Scratch i Python.

„Prednosti učenja programiranja od najranijeg uzrasta višestruke su", smatra recenzent knjiga Nenad Avramović, mladi programer sa velikim iskustvom u vođenju radionica za decu. „Osim što se pripremaju za zanimanja budućnosti, deca učenjem programiranja razvijaju sposobnost logičkog razmišljanja i veštinu rešavanja problema."

Scratch za apsolutne početnike

Scratch je programski jezik namenjen apsolutnim početnicima koji žele da realizuju svoje prve igrice i animacije, ožive i pokrenu junaka, dodaju mu pozadinu, zvučne efekte i muziku. Na raspolaganju im je biblioteka gotovih likova, ali pomoću upotrebnih alata za crtanje mogu i sami da crtaju svoje junake. U vodiču je svaka radnja detaljno opisana i ilustrovana na duhovit i zabavan način. „Scratch spada u blokovske programske jezike i, za razliku od klasičnih tekstualnih, omogućava nam da računaru zadajemo naredbe jednostavnim sklapanjem blokova", kaže Nenad Avramović.

Izvrsnim ilustracijama deca mogu postupno da prave korake u programiranju. Dovoljni su kompjuter sa tastaturom (ne tablet) i internet veza. Potrebno je ukucati: www.useborne.com/quicklinks, a zatim naslov knjige. Inače, veb-sajt Scratch ima i zvaničnu verziju na srpskom jeziku i ćiriličkom pismu.

Posle savladavanja osnova, štampani vodič nudi programiranje igrica: Trkački automobili, Avantura u svemiru, Skok, Bušenje balona, kao i čitav niz preciznih uputstava, korisnih saveta i Rečnik.

Python za početnike

Mladi su svesni da je učenje prvog tekstualnog programskog jezika poput učenja stranog jezika. Najteže je naučiti prvi strani jezik, a svaki novi je lakši. „Pratim grafikone na kojima se vidi zastupljenost novih programskih jezika; Java i dalje ima primat, ali najbrži rast ima Python, on je jednostavan za učenje, ima široku primenu i nalazi se vrhu pet najpopularnijih programskih jezika u 2018. godini", kaže jedan mladi čitalac.

Upoznavanje sa prvim programskim tekstualnim jezikom jeste veliki izazov. Vodič „Programiranje za početnike na jeziku Python" sadrži ilustrovane primere koji su dovoljno zanimljivi, ali ne i previše komplikovani, tako da motivišu početnika u savladavanju programiranja. „Ova knjiga pokriva i neke od opštih koncepata računarskog programiranja, korisnih za kasnije savladavanje bilo kog drugog programskog jezika", smatra programer Nenad Avramović, recenzent knjiga, i dodaje da iz nje možemo naučiti kako da unapred isplaniramo program koji želimo da napravimo i kako da prepoznamo i otklonimo greške u programu.

I vaša baka može da nauči

Da li je ovaj, sve popularniji programski jezik dobio ime po kultnoj britanskoj seriji Leteći cirkus Montija Pajtona? „A sad nešto potpuno drugačije", čuvena deviza popularnih pajtonovaca može se primeniti i na programski jezik Python.

Više ništa nije nemoguće. Ljudski mozak ima sjajnu sposobnost da uči i u poznim godinama. Ne ustežite se da u starijem ili zrelom dobu naučite nešto novo. Kada se jednom savlada jedan od ova dva jezika, mogućnosti postaju bezgranične. Ne morate da imate prevelike ambicije, niti očekivanja, kakogod da ide, nova iskustva izuzetno obogaćuju život, a zabava je zagarantovana. Naravno, to ne znači da treba da zaplenite svom detetu kompjuter...

 

 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи