Izazovi pred energetski efikasnim tehnologijama

Energetska efikasnost je racionalno korišćenje energije i omogućava da upotrebom naprednih tehnologija dobijemo više iz ograničenih resursa. Na taj način mogu se ostvariti veća dostupnost, čistija životna sredina, manja cena energije za domaćinstva i industriju, kao i veći profit.

„Energiju moramo štedeti na svim poljima. Jednoj trećini svetske populacije električna energija nije dostupna. Koncept ušteda kroz energetsku efikasnost važan je jer tako možemo da omogućimo da električna energija stigne i do tih ljudi. To je glavni cilj, ali iskreno, ne znam kada ćemo to postići", rekao je za Portal Obrazovno-naučnog programa Žerar Anri Kapolino, šef Katedre za elektrotehniku Univerziteta Pikardija „Žil Vern" u Amjenu, u Francuskoj.

Prema njegovim rečima, sada se u oblasti električnih mašina uštede postižu automatizacijom i dovođenjem mašina u optimalni režim rada: „Materijali i dizajn električnih mašina su dovedeni na takav nivo da više ne možete konstruisati model sa revolucionarnim izmenama i tako postići velike uštede".

Uštede uz razumnu svakodnevnu potrošnju

Kada bi se promenio način proizvodnje energije i smanjilo njeno trošenje na grejanje i hlađenje, zemlje u razvoju bi mogle dosta da uštede, smatra prof. Kapolino.

Usitnjavanjem sistema za proizvodnju energije u siromašnim zemljama omogućilo bi se da električna energija bude dostupna većem broju ljudi. Ako imate više manjih sistema za proizvodnju energije koji su bliži mestu potrošnje, električna energija se transportuje na manje razdaljine i smanjuju se gubici, tako da je postojanje više manjih sistema za proizvodnju energije ekonomičnije od jednog velikog".

Jedan od načina da se energija uštedi i u bogatim i u siromašnim društvima, jeste da se smanji njeno trošenje na grejanje i hlađenje.

„Ako pri hlađenju prostorije podesite uređaj na temperaturu za samo jedan stepen višu od one koju obično postavljate, ili grejete na temperaturu jedan stepen nižu, možete mnogo uštedeti. Mislim da štednja energije treba da bude način života", dodao je naš sagovornik.

Za bogate zemlje, „usitnjavanje" proizvodnje energije nije rešenje za uštede. Njima je potrebna proizvodnja ogromne količine energije, a uštede se ostvaruju na mnogo načina upotrebom visokih standarda i štedljivih tehnologija.

Atomska energija i „svemirske" tehnologije za proizvodnju energije

Međutim, uprkos uštedama, potrošnja u tim zemljama je i dalje ogromna i potrebni su veliki sistemi za proizvodnju energije, poput nuklearnih elektrana.

„Iako zbog mogućih opasnosti pokušavamo da smanjimo njihov broj tako što ćemo ih zatvoriti ili zameniti drugim obnovljivim izvorima energije, meni se čini da je to nemoguće uraditi u narednih dvadeset godina. Međutim, razvijamo nove tehnologije koje će unaprediti njihovu bezbednost", rekao je profesor Kapoleti i dodao da smatra da će se nova nuklearna postrojenja za proizvodnju energije graditi i do kraja ovog veka.

Nuklearna fuzija, način proizvodnje ogromne količine energije zastupljen na Suncu i drugim zvezdama, istražuje se na jugu Francuske kroz projekat ITER, u kom učestvuju hiljade istraživača sa svih kontinenata. Njihov cilj je da konstruišu i pokrenu eksperimentalno postrojenje za proizvodnju energije fuzijom.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи