Nobelova nagrada za fiziologiju i medicinu: velika otkrića, velika očekivanja

Naučni Nobelov komitet Instituta Karolinska doneo je odluku da ovogodišnju Nobelovu nagradu za fiziologiju i medicinu dobiju zajedno naučnici Džejms Alison iz SAD i Tasuku Hondžo iz Japana, za otkrića koja su ključna za uspešnu borbu protiv raka, konkretno, „inhibicijom negativne regulacije imunog sistema“.

Otkriće se smatra posebno značajnim s obzirom na činjenicu je prema podacima SZO, u 2018. godini od raka umrlo 9,6 miliona ljudi. Naime, kancer je drugi na listi uzročnika smrti u svetu.

Prof. dr Džejms Alison je proučavao protein koji funkcioniše kao kočnica našeg imunskog sistema. Protein koji sprečava imunski odgovor, ne dozvoljava organizmu da se bori za život napadajući tumorske ćelije. I nema epohalnih otkrića preko noći ‒ reč je višegodišnjem istraživačkom radu.

Dr Džejms Alison je profesor imunologije na Univerzitetu u Teksasu i direktor Instituta za istraživanje raka „Parker". Život i radni vek posvetio je ovim istraživanjima. Otkrivši ključni problem ‒ da u nama postoji protein koji ometa borbu protiv raka, pronašao je način da se otpuste kočnice i da se dopusti imunskim ćelijama da napadnu tumor. Oslobađanje imunskih ćelija je prvi korak. Ovo je pojednostavljen prikaz suštine naučnog rada od koga se, s pravom, očekuje mnogo.

Naravno, ceo postupak istraživanja, dobijenih dokaza, zaključci i nove naučne smernice više liče na šifrovano pismo sa mnogo stručnih izraza i imunoloških skraćenica. Posle više od dvadeset godina posvećenosti odnosu imuniteta i kancera, prof. dr Alison je razvio nov pristup u lečenju.

Paralelno, prof. dr Tasuku Hondžo iz Japana takođe otkriva protein koji koči imunski odgovor na tumorske ćelije, ali sa drugačijim mehanizmom delovanja.

Sedamdesetšestogodišnji japanski imunolog, poznat po identifikaciji programiranog proteina ćelijske smrti, nije u svojim istraživanjima odustajao dok nije dokazao da nije dovoljno osloboditi imunske ćelije, već treba sprečiti protein koji smeta organizmu da se bori. Otkriven je protein sa mehanizmom koji smeta imunskim ćelijama da napadnu tumor.

Dr Hondžo je profesor imunologije Univerziteta u Kjotou, zamenik generalnog direktora Instituta za napredne studije Kjoto i član Japanske akademije nauka ali je poznat kao svetski naučnik ‒ pre sedamnaest godina izabran je za stranog saradnika Nacionalne akademije nauka SAD i člana Nemačke akademije prirodnih nauka Leopoldina.

Posle objavljivanja Nobelove nagrade za fiziologiju i medicinu, prvog oktobra uveče, profesor Hondžo je na konferenciji za štampu jednostavno rekao da je nagrada za njega velika čast i da je izuzetno srećan. Zahvalio je kolegama, studentima, pacijentima i porodici.

Naučni Nobelov komitet Instituta Karolinska u Stokholmu je u obrazloženju važnosti nagrađenih saznanja izneo stav da ovi naučni dokazi daju nov orijentir u terapiji tumora. Više od stotinu godina naučnici su pokušavali da angažuju imunološki sistem u borbi protiv raka, ali su dosadašnja saznanja bila skromna. Otkrića dvaju laureata smatraju se veoma značajnim i suštinski bi trebalo da utiču na razvoj novih terapija.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво