Naučno leto ‒ do kraja septembra

U Istraživačkoj stanici Petnica leto još nije završeno. Tradicionalna „Letnja naučna škola“ traje do kraja septembra. Učenici osmih razreda osnovnih škola iz cele Srbije imaju priliku da naprave prve samostalne naučne korake iz različitih naučnih disciplina ‒ od astronomije, fizike, matematike, elektronike i računarstva, preko biologije, hemije i geologije, pa do arheologije, istorije, psihologije , lingvistike i antropologije.

„Program Letnje škole za osnovce je osmišljen tako da kroz zanimljive i aktuelne teme budu prikazane pojedinačne nauke, a u neposrednom radu sa najmlađim petničarima pomažu srednjoškolci, polaznici redovnih petničkih programa, kao i studenti. Kroz vršnjačku edukaciju mnogo je lakše objasniti naučne fenomene na prijemčiv način" ‒ objašnjava Nikola Božić, programski direktor Istraživačke stanice Petnica.

Ove godine osmaci će imati priliku da slušaju o gladijatorima, planetama oko drugih zvezda, zanimljivim insektima, nastanku planete Zemlje i kontinenata, ekologiji, korišćenju vode i menzura kao analognih računara, tome kako da dobro predstave svoj rad i rezultate, o DNK čoveka, istraživanjima starih tvrđava, o tome kako radi berza, o nerešenim problemima u matematici, školstvu u staroj Vizantiji i mnogim drugim temama.

„Posebno je važno da učesnici Letnje naučne škole dobiju priliku da se samostalno oprobaju u radu u laboratoriji. Zbog toga smo osmislili setove vežbi tako da svako od njih ima dovoljno vremena da sam realizuje svaku vežbu. S druge strane, svi učesnici će imati vremena da prođu sve oblasti" ‒ dodaje Božić.

Učenje kroz istraživanje ‒ magnet za radoznale

Jedan od rukovodilaca „Letnje naučne škole" Dušan Pavlović smatra da je „učenje kroz istraživanje" ‒ kao ključni pristup naučnom obrazovanju koji se u Petnici temeljno neguje ‒ ono što toliko motiviše kako polaznike tako i saradnike.
„Zato se svi koji makar jednom dođu u Petnicu i dožive tako intenzivan rad na rešavanju konkretnih istraživačkih problema stalno vraćaju. Petnica je nepresušan izvor motivacije, inspiracije, ideja, kontakata i prijateljstava, koja u takvom stimulativnom okruženju samo bujaju", objašnjava za Portal RTS-a.

Opisujući Istraživačku stanicu kao jedinstveno mesto i poredeći je sa oazom, Pavlović dodaje da ona često ima veliki uticaj na one koji dolaze ‒ „uticaj koji često ume da bude i presudan".

Poziv za nove polaznike od oktobra

Prva sledeća prilika da zavire u svet nauke i bolje upoznaju svoje sposobnosti i interesovanja kroz programe Istraživačke stanice Petnica, pruža se srednjoškolcima početkom oktobra. Tada se otvara poziv za narednu godinu.

„Kao i do sada, prednost na ovom konkursu imaju svi oni koji imaju unutrašnju motivaciju za bavljenjem naukom i istraživanjima, oni koji pored škole rade nešto samostalno i kojima okruženje nije dovoljno da ostvare svoje ambicije za učenjem i istraživanjima. Diplome i takmičenja često ne igraju nikakvu ulogu u izboru novih polaznika" ‒ kaže za Portal RTS-a Dušan Pavlović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара