Pet vekova od rođenja venecijanskog slikara Tintoreta

Tintoreto ‒ Mali od boje, bio je poznat po portretima venecijanskog plemstva i religijskim kompozicijama.

Na današnji dan, 29. septembra 1518, rođen je italijanski slikar Jakopo Komin, poznatiji kao Tintoreto, jedan od najvećih majstora 16. veka. Radio je ogromne kompozicije, ne gubeći pritom smisao ni za najsitnije pojedinosti.

Snažno je uticao na evropske slikare, posebno na impresioniste. Stvarao je u rodnoj Veneciji, u kojoj su sačuvana njegova glavna dela: „Raj" u Duždevoj palati, „Tajna večera" u crkvi San Đorđo Mađore, „Raspeće" u Skuoli di San Roko.

Tintoreto je venecijanski slikar iz epohe manirizma odnosno pozne renesanse. Smatra se poslednjim velikim slikarem ovog pravca. Alternativno prezime, Robusti, dobio je po ocu koji je bio robusni čuvar kapija Padove, a nadimak Tintoreto, po očevoj profesiji ‒ bojadžijin sin. Bio je Ticijanov učenik ali je ubrzo razvio sopstveni stil.

U svom ateljeu je držao natpis koji ga je opisivao: „Mikelanđelov dizajn i Ticijanov kolorit". Bio je poznat po energičnom i brzom maniru slikanja, po kome su ga zvali „furiozni". Bio je izrazito produktivan, te je upošljavao brojne asistente, uključujući dva sina i kćer Marijetu. Koristio je perspektivu i osvetljenje na dramatičan način, zbog čega se smatra pretečom baroknog slikarstva.

Kako bi proslavili 500. godišnjicu od njegovog rođenja, Venecija, ali i brojni drugi gradovi širom sveta pripremaju brojne događaje i manifestacije. Tako će u Veneciji tokom cele godine posetioci imati priliku da posete umetnikov dom, crkve koje sadrže njegova dela, ali i školu koju su vodili monasi (Skuola grande di San Roko) u kojoj je Tintoreto proveo, s malim prekidima, 24 godine i naslikao 56 slika velike umetničke vrednosti.

To su scene iz Starog zaveta. Ne bez razloga, ove slike mnogi upoređuju sa Mikelanđelovim slikama u Sikstinskoj kapeli, pa ako planirate da do kraja godine posetite Veneciju, gde god da krenete, moći ćete da se bliže upoznate sa radom tog fascinantnog umetnika.

I njujorški muzej Metropoliten obeležiće 500 godina od rođenja venecijanskog slikara reprezentativnom izložbom portreta i crteža, od 16. oktobra ove, do 27. januara naredne godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 25. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи