Zelenije tehnologije za očuvanje planete

Ne štedimo energiju samo da bismo uštedeli novac već i da bismo sačuvali planetu, čulo se na petoj međunarodnoj konferenciji Energetski izvori i tehnologije za očuvanje životne sredine ‒ EFEA 2018, gde su i naši istraživači predstavili svoje radove.

Organizaciju ovogodišnje konferencije preuzeo je Fakultet za građevinsko i industrijsko inženjerstvo „Sapijenca" Univerziteta u Rimu, u saradnji sa Univerzitetom u L'Akvili, Univerzitetom u Valansjenu i Univerzitetom Nortambrija.

Na konferenciji EFEA predstavljeni su radovi o inovativnim tehnologijama u oblastima obnovljivih energetskih sistema, električnog i hibridnog transporta, naprednih energetskih sistema i mreža, kao i sigurnosnih sistema i zakona koji ih prate, bio-goriva i drugih obnovljivih izvora energije.

„Sa više od 70 radova u osam sesija, tri radionice, panel sesijom o integraciji Evro-mediteranskog energetskog sistema i mnogobrojnim poster prezentacijama, EFEA 2018. nastavlja tradiciju prethodnih konferencija održanih u Njukaslu, Parizu i Beogradu", rekao je za Portal Obrazovno-naučnog programa predsedavajući konferencije Ezio Santini, profesor Fakulteta „Sapijenca" Univerziteta u Rimu.

„Konferencija je međunarodnog karaktera, pokrenuli smo je 2010. godine sa namerom da omogućimo istraživačima iz siromašnijih zemalja da predstave svoje rezultate i da čuju predavanja eksperata iz naših najznačajnijih stručnih organizacija", rekao je dr Krišna Busavon, jedan od osnivača te konferencije, profesor Univerziteta Nortambrija iz Njukasla.

Inovativan pristup naših istraživača

Specijalna sekcija „Dizajn, kontrola i primena energetski efikasnih tehnologija i sistema" u kojoj su učestvovali istraživači iz Beograda i ove godine je izazvala dosta pažnje.
„U Srbiji se radi na postojećim izvorima energije, i pokušava da se oni učine čistijim i zelenijim. Po mom mišljenju, takav pristup kolega iz Srbije je potpuno drugačiji od svega što se radi u ostalim zemljama Evrope i ja ga vidim kao most koji povezuje stare tehnologije u oblasti energetike i primenu obnovljivih izvora energije poput fotovoltaika, vetrogeneratora itd.", dodao je profesor Busavon.

„Na svim konferencijama EFEA, Beogradski univerzitet je organizovao specijalne sekcije na kojima su predstavljani radovi iz oblasti energetske efikasnosti i energetskog menadžmenta. Ove godine multidisciplinarnost smo postigli predstavljenjem šest radova čiji su autori istraživači sa Elektrotehničkog, Mašinskog i Arhitektonskog fakulteta", rekla je dr Leposava Ristić, docent Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Specijalna sekcija na konferenciji EFEA 2018. bila je posvećena sećanju na iznenada preminulog višeg naučnog saradnika dr Aleksandra Nikolića koji je pokrenuo povezivanje istraživača u Srbiji i predstavljanje njihovih dostignuća u oblasti energetske efikasnosti i tehnologija koje štite životnu sredinu na međunarodnom nivou.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи