Manastir Vitovnica kao „skriveno mesto“

Jedno od najskrivenijih mesta u Srbiji sasvim sigurno je manastir Vitovnica. Udaljen je desetak kilometara od Petrovca na Mlavi, a smešten u bujnom zelenilu ispod stene Stubik, na desnoj obali reke Vitovnice, pri njenom izlazu iz klisure zvane Skop.

Ne zna se tačno kada je manastir Vitovnica izgrađen jer nedostaje osnivačka povelja. Prema određenim predanjima, podigao ga je kralj Milutin nakon što je savladao braću Drmana i Kudelina, odmetnule tatarske razbojnike koji su harali u braničevskom kraju.

„Manastirska crkva posvećena je Uspenju Presvete Bogorodice. U naosu crkve nalazi se kamena ploča sa natpisima na staroslovenskom i starojermenskom jeziku koja datira iz 1218. godine, a ona zapravo predstavlja ktitorski zapis", kaže za emisiju „Na skriveno te vodim mesto" Milutin Dedić, slikar, istoričar umetnosti i putopisac, koji se ovom manastiru uvek rado vraća kao svom ličnom „skrivenom mestu".

Prvobitni ikonopis nije sačuvan, izuzev u kupoli, ali i njega su popravljala braća Marković, ikonopisci, pa je izgubio originalni karakter.

„Boje su žive, a ljudske figure vešto i prirodno izvedene. Braća Marković u slikarstvu uglavnom slede akademski izraz sa romantičarskim prizvukom. Manastir Vitovnica više puta je paljen i uništavan. Poslednji put obnovio ga je Hadži Stefan Bojović 1856. godine i tom prilikom na crkvi su dozidani priprata i zvonik", objašnjava Dedić.

Manastirska biblioteka dva puta je teško stradala. Prvi put od strane Bugara u srednjem veku, a drugi put 1941. godine. Srećom, sačuvano je Vitovničko jevanđelje koje je zlatom i srebrom okovao Vuk Kondo u šesnaestom veku, a jedna beogradska ulica u samom centru grada nosi naziv po njemu ‒ Kondina ulica.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво