Resava, vodeni večernjak i evropski širokoušan

Zavod za zaštitu prirode Srbije i JP „Resavska pećina“ obeležili su Međunarodni dan zaštite slepih miševa. Tim povodom za učenike šestog razreda osnovne škole iz Velikog Popovca organizovan je program kako bi učili o jedinstvenim sisarima letačima i značaju njihove zaštite.

Stručnjak Zavoda Bratislav Grubač održao je prezentaciju o karakteristikama, načinu života, rasprostranjenosti, staništima i ishrani slepih miševa u svetu i kod nas.

O tome koliko su pećine značajna staništa slepih miševa i kako treba da se ponašamo u pećini kako ih ne bismo uznemirili, deca su saznavala prolazeći i kroz obrazovnu igru „Eko-skakalica", koju su vodile Nataša Panić i Jovana Šelmić iz Zavoda.

To je bio uvod u obilazak same pećine, u okviru koga je učenike najviše zanimalo gde se kriju slepi miševi, da li čuju glasove ljudi, da li mogu da vide, kako se orijentišu u prostoru, koliko vrsta slepih miševa živi u pećini i koliko ih ima.

Na pitanja učenika odgovarali su Bratislav Grubač i vodiči JP „Resavska pećina", ujedno predstavljajući i značaj i lepote pećinskih dvorana i nakita.

Kako za naš portal ističe Bratislav Grubač, slepi miševi se sreću u svim kopnenim ekosistemima na Zemlji (izuzev Arktika i Antarktika). Nastanjuju raznovrsna staništa ‒ od morskih obala do visokoplaninskih pašnjaka i kamenjara. U Evropi se redovno sreće oko 37 vrsta, a u Srbiji je do sada evidentirana 31.

U svetu trenutno živi oko 1.100 vrsta slepih miševa, koji su svrstani u 19 familija.

„Slepi miševi pripadaju klasi sisara, kolu hordata a podtipu kičmenjaka. Prvi slepi miševi su se pojavili pre oko sedamdeset miliona godina. Većina slepih miševa ima jedinstveni sistem ultrazvučne eholokacije koji im omogućava kretanje i orijentaciju u prostoru u potpunom mraku. Svojim glasnim žicama stvaraju i modeliraju ultrazvuke od 13 do 200 kiloherca, koje ispuštaju preko usta i nozdrva", objasnio je Grubač.

Slepi miševi na području Resave

U Resavskoj pećini je do sada evidentirano prisustvo dve vrste: mali potkovičar Rhinolophus
hipposideros
i veliki potkovičar Rhinolophus ferrumequinum. Tokom poslednjeg monitoringa u Resavskoj pećini nađeno je 13 malih potkovičara i 127 velikih potkovičara u zimskom periodu koji su bili u hibernaciji ili zimskom snu.

Smatra se da je ukupan broj prisutnih vrsta i jedinki u pećini veći. Područje Resave sa mnogobrojnim pećinama, šumama, rekama i potocima, pašnjacima i drugim staništima predstavlja izuzetno značajno područje za slepe miševe u Srbiji.

Do sada je na području Resave evidentirano prisustvo 21 vrste, među kojima su sredozemni potkovičar, južni potkovičar, vodeni večernjak, barski večernjak, evropski širokoušan, evropski smeđi dugoušan, evropski dugokrilaš...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво