Čuvarkuća, lepa i lekovita zaštitnica

Čuvarkuća, dekorativna biljka u obliku zelenkaste rozete, može se videti na kamenim kućama, u baštama, na balkonima, u saksijama. Raste na stenama, zidovima, kamenjarima i lako se održava. Prema starom narodnom verovanju, čuvarkuća štiti porodicu od groma, oluje, požara i zlih čini. Njen latinski naziv 'Sempervivum tectorum' znači „ona koja večno živi na krovovima“, tačnije, u malim baštama na krovovima, kakve se mogu i danas videti u Velsu.

Kao ukrasna biljka uzgaja se već 200 godina. Čuvarkuća je izvorno rasla po južnoevropskim kamenjarima, a za njenu rasprostranjenost zaslužan je Karlo Veliki, koji ju je smatrao lekovitom.

Rimljani su čuvarkuću, poznatu još pod imenom „pasja ruža", rasejavali po Evropi. Još jedan naziv za ovu biljku je i „jupiterova brada". Gromovi spadaju u domen vrhovnog starorimskog boga Jupitera. Ova biljka dovodila se u vezu i sa Torom, nordijskim bogom groma. Plinije, rimski pisac i naučnik, smatrao je da sok čuvarkuće leči nesanicu. U Italiji se čuvarkuća jedno vreme koristila za ljubavne napitke, ali bezuspešno i kratko.

U srpskom jeziku postoji još nekoliko lepih naziva za čuvarkuću: pazikuća, vazdaživa, divlje smilje, žednjak.

Alojina „sestra"

Čuvarkuća je višegodišnja biljka. Visoka je od deset do trideset centimetara. Listovi su crepasti, a mogu biti zeleni sa crvenim rubovima, purpurni ili ljubičasti, a zvezdasti cvetovi su uglavnom crvene, žute ili ljubičaste boje. Čuvarkuća je otporna na sušu jer je unutrašnjost njenih listova ispunjena rezervama vode i zato može da raste na različitim tipovima zemljišta. Iako nema miris, privlači pčele i leptirove.

Osim dekorativnosti, izuzetno je lekovita i po blagotvornim svojstvima podseća na aloju. Sadrži tanin, sluz, smolu, kalcijum-malat, masno ulje, mravlju i jabučnu kiselinu. Zato poseduje protivupalna, antiseptička i diuretička svojstva. U narodnoj, tradicionalnoj medicini koristi se kod upale uva i mokraćnih kanala, cisti i mioma, hemoroida, pomaže kod grčeva, nadutosti i želudačnih problema, ublažava menstrualne tegobe, iritacije na koži, opekotine, osip.

Upotrebljava se sok iz cele sveže biljke ili samo list. Tinktura čuvarkuće sastojak je homeopatskog preparata protiv upale grla. U kombinaciji sa medom, čuvarkuća je efikasno sredstvo za detoksikaciju.

Trudnicama, dojiljama i maloj deci ne preporučuje se unutrašnja primena čuvarkuće.

Savremena istraživanja usmerila su se na polisaharide u soku čuvarkuće koji se povezuju sa efektima na imunosistem. Tako zvanična medicina potvrđuje lekovitost i značaj ove lepe, blagotvorne biljke, poznate i poštovane u narodnoj medicini.

Priredila Mirjana Bjelogrlić

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво