Da li je pronađena olupina broda Džejmsa Kuka?

Posle 25 godina traganja, arheolozi veruju da su konačno pronašli olupinu broda „Endevor", kojim je istraživač Džejms Kuk plovio na svojoj prvoj ekspediciji u Australiju. Smatra se da je brod potopljen 1778. godine, kraj luke Njuport na Roud Ajlandu, tokom Američkog rata za nezavisnost. Podvodni arheolozi istraživali su 13 olupina na morskom dnu kod Njuporta.

 Legendarni kapetan Džejms Kuk bio je britanski moreplovac, vrhunski kartograf i istraživač. Njegovi brodski dnevnici bili su veoma poštovani u naučnim krugovima, jer je bio vrstan poznavalac algebre, trigonometrije i astronomije. Kraljevsko društvo ga je poslalo 1766. na Pacifik kako bi istražio prolazak Venere pored Sunca. Tada je preuzeo komandu nad brodom Endevor. Tokom tri putovanja širom sveta, mapirao je veliki deo Tihog okeana i istražio Australiju, Novi Zeland i brojna ostrva, među kojima su Havaji, koje je on nazvao Sendvička ostrva prema prvom lordu Admiraliteta.

Kuk je ubijen u sukobu na Havajima 1797. Njegova istraživanja promenila su istoriju Pacifika, a dolazak na obale Australije smatra se veoma važnim u istoriji stanovnika sedmog kontinenta. Reka Endevor nazvana je prema njegovom brodu.

 Slavni kapetan i slavni brod
Brod Endevor je kasnije preimenovan u Lord Sendvič II, a tokom Američkog rata za nezavisnost korišćen je kao transportni brod. Zajedno sa još 12 drugih brodova, potopljen je 1778, kako ne bi pao u ruke Francuzima.

U potrazi za najslavnijim brodom kapetana Kuka, arheolozi iz Australijskog nacionalnog muzeja, ronioci, podvodni arheolozi i istraživači organizacije RIMAP (Rhode Island Marine Archaeology Project) istraživali su ostatke svih 13 brodova i postepeno eliminisali jednu po jednu olupinu. Uz tri-de snimak lokacije olupine Kukovog broda, veruju da su na putu da reše jednu od najvećih pomorskih misterija, iako istraživanja tek predstoje. Kada se drvo odvoji od olupine, podvrgnuće ga obimnim testovima (koji mogu trajati do jedne i po godine) kako bi dokazali da je u pitanju upravo Endevor.

Prema presudi državnog tužioca Roud Ajlanda, ostaci slavnog broda ostaju u Americi. Australijski naučnici, kao i brojni ljubitelji pomorstva i kapetana Kuka, nadaju se da će neke artefakte iz olupine imati priliku da vide na izložbi kojom će se obeležiti 250 godina od Kukove istorijske posete Australiji.

Priredila Mirjana Bjelogrlić

 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво