„Folkloristika“, časopis Udruženja folklorista Srbije

Verbalni, muzički i plesni folklor u Srbiji ima dugu recepciju i uživa veliko poštovanje u svetu još od romantičarskog doba i zbirki Vuka Karadžića, a i danas se to potvrđuje, naročito kad je reč o određenim veoma živim formama, performansima i spektaklima.

„Proučavanje folklora takođe ima lepu tradiciju ne samo na univerzitetima i institutima, već i u okviru različitih profesionalnih i amaterskih udruženja i individualnih inicijativa. Ali pošto je folklor po prirodi stvari vezan za nacionalni i etnički identitet, njegovo promovisanje i izučavanje bilo je i pod političkim nadzorom. Otud u Srbiji, za razliku od potpore koju su imale bivše jugoslovenske republike, nije bilo političke volje da se podrži osnivanje instituta za izučavanje folklora niti kontinuirano izdavanje specijalizovanih časopisa na nacionalnom nivou", objašnjava za Portal RTS-a prof. dr Sonja Petrović sa Filološkog fakulteta u Beogradu.

Nekadašnje Udruženje folklorista Srbije delovalo je u okviru Saveza udruženja folklorista Jugoslavije (1951‒1989) i ugasilo se s raspadom bivše države, a u isto vreme prestao je da izlazi i časopis Saveza Narodno stvaralaštvo ‒ Folklor. Jedini folkloristički časopis u Srbiji Raskovnik prestao je da izlazi 2000. godine. Tek nedavno, 2014, osnovano je Udruženje folklorista Srbije kao strukovno udruženje, s namerom da objedini izučavanje svih vidova folklora u okviru različitih struka, projekata i ustanova, podstakne interdisciplinarnost i međunarodnu saradnju, organizuje naučne skupove, terenska istraživanja, projekte. Dve godine kasnije, 2016, Udruženje folklorista Srbije pokrenulo je i svoj naučni časopis ‒ Folkloristiku.

Časopis Folkloristika je osnovan s namerom da objavljivanjem originalnih, kvalitetnih i anonimno recenziranih radova, kao i prikaza i građe, doprinosi afirmaciji struke, naučnih istraživanja, obrazovanja i raznolikih vidova folklorne kulture i nematerijalnog kulturnog nasleđa u Srbiji. U Folkloristici se ovdašnjoj i stranoj publici predstavljaju različiti vidovi istraživanja folklora u Srbiji, a uredništvo nastoji da se proučavanja i proučavaoci iz drugih okruženja približe naučnoj publici i javnosti u Srbiji. Ciljevi časopisa su i čvršće povezivanje folkloristike i srodnih naučnih disciplina, razvijanje savremenih teorijskih pristupa, podrška terenskim istraživanjima i objavljivanju aktuelne i arhivske građe. Časopis izlazi dva puta godišnje u štampanoj i elektronskoj formi, u otvorenom pristupu (sajt: http://www.folkloristika.org/, http://folkloristics.org/), a izdavači su Udruženje folklorista Srbije, Filološki fakultet i Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković", kaže prof. Petrović, koja uređuje Folkloristiku zajedno sa Smiljanom Đorđević Belić.

Dosad je objavljeno pet svezaka. Zastupljeni su domaći i strani autori, priznati stručnjaci i mladi istraživači, a teme su zaista interdisciplinarne, raznovrsne i prikazuju različite teorijske pristupe i naučne orijentacije saradnika ‒ književnoistorijske i poetičke, etnomuzikološke, etnokoreološke, lingvističke itd.

Skrećemo pažnju na zanimljive tematske sveske posvećene folklornom pejzažu groblja (ur. Biljana Sikimić) i vodenim bikovima i vodenim kravama u folklornim tradicijama sveta I i II (ur. Đurđina Trubarac Matić). Osim naučnih studija, Folkloristika donosi vrlo zanimljivu folklornu, etnomuzikološku i etnografsku građu ne samo iz Srbije i okruženja nego i iz sveta, zatim prikaze knjiga, hroniku, bibliografije. Sveska koja je u pripremi ‒ najavila je prof. dr Sonja Petrović ‒ obeležiće dva velika jubileja: 200 godina od objavljivanja Srpskog rječnika Vuka Karadžića (ur. Zoja Karanović) i 150 godina od rođenja velikog srpskog etnologa, folkloriste i balkanologa Tihomira R. Đorđevića.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво