Inventarski broj intervencije

Zaludno je verovanje da se stvarnost može “predstaviti”, ili “izložiti”. Ona se isključivo može interpretirati. Ali tada, po automatizmu, interpretacija postaje deo nove stvarnosti. Ili, drugačije rečeno, inventar elemenata stvarnosti postaje bogatiji za još jedan broj.

Iz teze da je globalna količina "stvarnosti" konstantna moglo bi se zaključiti da pojmovi "predstavljanje", bar podjednako kao i "interpretiranje", nemaju naročitog smisla.

Slikar, primerice, upotrebom prirodnih materija (kakve su anilinske boje) vrši samo neku vrstu metamorfoze stvarnosti (dodelivši tim bojama novu funkciju). Na taj način stvarnost menja formu, i ništa se drugo ne dešava.

S te tačke gledišta, problem odnosa forme i sadržaja postaje bespredmetan. Svet je, ovako posmatran, isključivo forma u konstantnoj promeni. Na ovom mestu se, ipak, postavlja pitanje da li je i akustički fond prirode konstantan? Mora li se i ovde obavezno od nečega oduzeti ne bi li se sačinilo nešto novo, još jedan broj u inventaru realnog sveta?

Izgleda logičan pozitivan odgovor, ukoliko je princip još važeći; mada je ovo teško dokazivo, s obzirom da je teško pristati na pretpostavku da je muzika samo deo sveopšte kosmičke kakofonije u stanju (strože kontrolisane) metamorfoze. Na prvu loptu, rešenje bi moglo da se pronađe u zakonu o konstantnoj količini koju je moguće čulno konstatovati, u datom trenutku. Jer je u tom slučaju jasno da je za registraciju bilo kog akustičkog utiska (galame, muzike, pa i tišine) nužna eliminacija ostalih mogućnih i postojećih utisaka.

Na drugom, višem nivou analize jasno je da se nikakav akustički efekt ne može proizvesti bez angažovanja nekog elementa materije (tj. jednog dela stvarnosti) pri čemu u tom momentu taj deo (bar za nas) ne može imati nikakvu drugu funkciju sem one akustičke koju konstatujemo ili analiziramo.

Stavljajući jedno telo - bilo da je to ljudski glas ili metalno zvono - u stanje vibracije, mi mu menjamo formu. Na taj način proizvodimo utisak, predstavu, i time omogućujemo interpretaciju.

I onda više nema kontradikcije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи