Naučnici očekuju svetlu budućnost u lečenju karcinoma

Nov, individualan pristup dijagnostici i lečenju pacijenata koji je nazvan “personalizovana medicina” pružio je naučnicima i lekarima veće mogućnosti za istraživanje različitih bolesti. Dok tradicionalna medicina pacijentima sa istom bolešću daje isti lek, personalizovana medicina nastoji da svaki pacijent ima specifičnu vrstu terapije. Ovakav razvoj medicine i tehnologije poseban fokus stavlja na oblast onkologije.

Nemački stručnjaci već imaju rezultate kliničkih studija na pacijentima obolelim od karcinoma, kao i planove i prognoze koje najavljuju za budućnost.

Centar za personalizovanu medicinu Univerziteta u Tjubingenu posebno je orijentisan na inovacije u vidu informativnijih testova i razvoju radiologije. "Danas u onkologiji koristimo različite biomarkere koje određujemo na osnovu biopsije tumora, to jest, analizom genetičkog materijala, ili preko krvi pacijenata. Od toga zavisi na koju će vrstu terapije pacijent najbolje reagovati. Ova procena je znatno bolja nego što je to bio slučaj pre pet ili deset godina.

Terapija se određuje kombinacijom biomarkera i PET ili CT snimaka. Dakle, sem snimka unutrašnjih organa, raspolažemo i podacima o tome da li se tumor proširio na okolna tkiva. Na osnovu toga propisujemo adekvatnu terapiju. "Zahvaljujući savremenoj tehnologiji, pristup lečenju pacijenata obolelih od raka daleko je efikasniji jer se prilagođava specifičnim crtama oboljenja pojedinca. Ova metoda je dostupna samo ograničenom broju pacijenata. Uglavnom se primenjuje u kliničkim istraživanjima, ali mislim da će kroz pet godina biti dostupna većini onkoloških bolesnika", rekao je prof. dr Nisar Malek, šef Centra za personalizovanu medicinu u Tjubingenu.

Tehnološka revolucija u medicini predstavlja različitu opremu, snimke i testove koje omogućavaju lekarima da dijagnostikuju, prate stanje i dejstvo terapije onkoloških pacijenata. Dobijene informacije se skladište u velikoj bazi podataka i predstavljaju elektronski karton kojem i sami pacijenti imaju pristup putem interneta.

Veliki planovi

Nemački stručnjaci izneli su prognoze razvoja lečenja raka u narednih 20 godina. Ako posmatramo današnju situaciju, u 2018. godini, veće su mogućnosti za produžavanje života ili izlečenje pacijenata nego što je to bio slučaj ranije, ali i dalje retki oblici i kasni stadijumi karcinoma ostaju izazov. Optimistična predviđanja izneli su za 2038. godinu kada
očekuju da će većina oblika karcinoma moći lako da se izleči.

"Očekuje se da će jednog dana rak postati više hronična bolest koja će lekovima moći da se drži pod kontrolom i da će stopa smrtnosti biti mnogo, mnogo manja. Nećemo moći da učinimo da ova opaka bolest zauvek nestane, ali se nadam da ćemo terapijom uspeti da učinimo da oboleli mogu da žive normalnim i dugim životom." ističe dr Grah Gunar, sa odseka za prirodne nauke Baden-Virtemberg organizacije za međunarodnu saradnju i naučna istraživanja.

Imajući ove napretke u vidu, farmaceutska industrija sve više finansira i usmerava svoja ispitivanja na različite oblike vakcina kao metoda lečenja raka. Pozitivnim očekivanjima naučnika doprinela je i najava da bi vakcina protiv raka mogla da se pojavi tokom 2020. godine.

Prevencija je ključna

Dr Zibil Kolštad iz nemačkog Centra za istraživanje raka podseća da su mnoge studije pokazale da je u više od 40 odsto slučajeva prevencija najuspešniji vid sprečavanja dobijanja ove opake bolesti. To i danas podrazumeva pravilan životni stil, pre svega, izbegavanje cigareta i gojaznosti, više fizičke aktivnosti i zdravije ishrane. Nemačkom Centru za istraživanje raka godišnje se javi oko 35.000 pacijenata da se konsultuje oko terapije.

U okviru ove institucije postoji Informacioni centar kojem se pacijenti i iz drugih zemalja obraćaju za savet, važno je samo da se obrate na engleskom jeziku i elektronskim putem.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи