Kongres oftalmologa - razmena iskustava sa svetom

Devetnaesti kongres oftalmologa Srbije sa međunarodnim učešćem okupio je prošle nedelje na Kopaoniku oko šest stotina učesnika. U okviru Kongresa, održan je i Međunarodni simpozijum o novinama u oblasti oftalmohirurgije u organizaciji Klinike za očne bolesti Vojnomedicinske akademije.

Domaćin Kongresa bilo je Udruženje oftalmologa Srbije. Pored predavanja najeminentnijih oftalmologa iz naše države, gost-predavači došli su iz 12 zemalja, između ostalih iz Sjedinjenih Američkih Država, Egipta, Holandije, Švajcarske, Nemačke, Grčke.

„Kongres je bio podeljen u više sesija i bile su zastupljene sve oblasti oftalmologije. Najveći broj radova, kojih je ukupno bilo 110, obrađivao je oblasti katarakte, glaukoma, refraktivne hirurgije i vitreoretinalne hirurgije", rekao je za Internet portal RTS-a, predsednik organizacionog odbora Kongresa prof. dr Dragan Veselinović.

Doktor Veselinović kaže da su i mladi stručnjaci bili zastuljeni u velikom broju: „Mladi oftalmolozi mogli su da dobiju nova saznanja iz svih oblasti oftalmologije, a imali su i poseban simpozijum na kome su razmenjivali iskustva".

Simpozijum u organizaciji VMA pod nazivom „Savremeni trendovi u oftalmohirurgiji" sedmi put po redu okupio je eminentne predavače iz zemlje i sveta, a ove godine je prvi put održan u okviru Kongresa oftalmologa Srbije čime je kvalitet stručnog programa dodatno obogaćen.

Pored lekara Klinike za očne bolesti VMA na čelu sa zastupnikom načelnika VMA pukovnikom prof. dr Miroslavom Vukosavljevićem, o novostima u hirurgiji oka, višegodišnjem iskustvu u različitim oblastima ove grane medicine, kao i novim operativnim metodama, govorili su svetski poznati univerzitetski profesori Tomas Džon, Bojan Pajić, Hasan Mortada, Farhad Hafezi i drugi.

Predsedik organizacionog odbora Kongresa prof. dr Dragan Veselinović zaključio je da je Kongres bio na visokom stručnom nivou i da je pokazao da, kako je naglasio, srpska oftalmologija ide u korak sa svetom.

broj komentara 0 pošalji komentar