Centar za kreativno razmišljanje

Mobilni telefoni i računari su naša neminovnost. Kada je već tako, vreme provedeno ispred ekrana treba iskoristiti pametno. Ljudi u Srbiji osmislili su Centar za kreativno razmišljanje, namenjen deci i mladima. Tamo ih uče kako da razvijaju kreativnost i maštu, kako da rešavaju probleme u programiranju, pravljenju aplikacija ili robotici. Takođe, stimulišu ih da naučene principe razmišljanja primene, ne samo u okviru informacionih tehnologija, već i u svim aspektima života.

Mnogi sadržaji koje deca dobijaju preko interneta daju im gotov proizvod, bez dodatnog napora da sami dođu do rešenja. Na taj način gube kreativnost, manje maštaju i ne razvijaju u dovoljnoj meri svoje stvaralačke potencijale. Zato deci treba ponuditi edukativne i njihovom uzrastu primerene sadržaje.

Kreativni načini učenja kroz igru uvek daju dobre rezultate. Deca u Centru uče da programiraju, prave veb sajtove, a robotika im je posebno zanimljiva.
„Prvo što im se svidi jeste čenjenica da su ti roboti zasnovani na konceptu svakodnevnog života i sveta koji ih okružuje. Ovde shvataju da to nije nikakav „bauk" i kroz igru uče na kojim principima oni funkcionišu i kako da ih koriste. Posebno im se sviđa da pomoću robota komponuju melodije", kaže Nikolina Drašković, predavač u Centru za kreativno razmišljanje.
Kompjuterske igrice su najpopularnija dečja aktivnost, ali one, kako se obično smatra, ne moraju nužno imati negativne posledice na razvoj deteta. To su nam potvrdili i u Centru za kreativno razmišljanje.

„Naša dosadašnja iskustva u radu sa decom su pokazala da su oni samo dobri korisnici. Tek kada nauče da naprave svoj sadržaj,zašto da ne i tu igricu, a ne samo da gledaju i koriste već postojeći, onda ulaze u IT svet. Praveći igrice ili aplikacije za mobilne telefone, deca se uče logičkom razmišljanju i analitičkom pristupu rešavanja problema", ističe Nikolina i dodaje da deca često sama vole da kažu da su ovde naučili da sami "programiraju" sopstvenu budućnost.

U svakom slučaju, najvažnije je, tvrde stručnjaci, očuvati i podsticati kreativnost, tipičnu za dečji uzrast, sa mnogo pitanja, ideja i upornim bavljenjem stvarima koje su zanimljive i predstavljaju izazov. Jer deca vide genijalna rešenja, tamo gde odrasli ne vide ni problem.

broj komentara 0 pošalji komentar