Video igrice i empatija

Robot koji istražuje svemir pada na udaljenu planetu. Da bi prikupio komade svog oštećenog svemirskog broda, potrebno je da izgradi emotivne odnose sa lokalnim stanovnicima-vanzemaljcima. Vanzemaljci govore drugačijim jezikom, a njihov izraz lica je ljudski.

Ovaj fantastični scenario je pretpostavka video igrice razvijene za učenike srednjih škola. Video igricu su razvili naučnici sa Univerziteta Viskonsin-Medison, sa ciljem da prouče da li video igrice mogu povećati empatiju kod dece, i da pokušaju da shvate kako učenje takvih veština može da promeni neuronske veze u mozgu.

Objavljeni rezultati po prvi put otkrivaju da su deca koja su igrala video igricu dizajniranu da razvije empatiju, za samo dve nedelje pokazala veću povezanost moždanih mreža vezanih za empatiju. Neki su takođe pokazali promenu neuronskih mreža često povezanih sa regulacijom emocija, ključnu veštinu koju ova starosna grupa počinje da razvija, kažu autori studije.

"Saznanje da se ove veštine stvarno mogu uvežbati pomoću video igrica važno je zato što su one preduslovi emocionalnog zdravlja i mogu se praktikovati u bilo kom trenutku - sa ili bez video igrica", kaže Temi Kral, diplomirani student psihologije koji je vodio istraživanje u Centru za mentalno zdravlje.

Direktor centra, Ričard Dejvidson, objašnjava da je empatija prvi korak koji može dovesti do društveno poželjnog ponašanja, kao što je pomaganje drugima u nevolji.

„Ako nema empatije, nema ni motivacije da se pomogne", kaže Dejvidson. „Naš cilj je bio da pokažemo da se video igrice mogu iskoristiti i za dobro, kao i da apelujemo na industriju video igara da pravi video igre koje menjaju mozak tako da razvijaju vrline, a ne destruktivne tendencije".

Priredila: Tatjana Cvejić

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво