Video igrice i empatija

Robot koji istražuje svemir pada na udaljenu planetu. Da bi prikupio komade svog oštećenog svemirskog broda, potrebno je da izgradi emotivne odnose sa lokalnim stanovnicima-vanzemaljcima. Vanzemaljci govore drugačijim jezikom, a njihov izraz lica je ljudski.

Ovaj fantastični scenario je pretpostavka video igrice razvijene za učenike srednjih škola. Video igricu su razvili naučnici sa Univerziteta Viskonsin-Medison, sa ciljem da prouče da li video igrice mogu povećati empatiju kod dece, i da pokušaju da shvate kako učenje takvih veština može da promeni neuronske veze u mozgu.
Objavljeni rezultati po prvi put otkrivaju da su deca koja su igrala video igricu dizajniranu da razvije empatiju, za samo dve nedelje pokazala veću povezanost moždanih mreža vezanih za empatiju. Neki su takođe pokazali promenu neuronskih mreža često povezanih sa regulacijom emocija, ključnu veštinu koju ova starosna grupa počinje da razvija, kažu autori studije.

"Saznanje da se ove veštine stvarno mogu uvežbati pomoću video igrica važno je zato što su one preduslovi emocionalnog zdravlja i mogu se praktikovati u bilo kom trenutku - sa ili bez video igrica", kaže Temi Kral, diplomirani student psihologije koji je vodio istraživanje u Centru za mentalno zdravlje.

Direktor centra, Ričard Dejvidson, objašnjava da je empatija prvi korak koji može dovesti do društveno poželjnog ponašanja, kao što je pomaganje drugima u nevolji.

„Ako nema empatije, nema ni motivacije da se pomogne", kaže Dejvidson. „Naš cilj je bio da pokažemo da se video igrice mogu iskoristiti i za dobro, kao i da apelujemo na industriju video igara da pravi video igre koje menjaju mozak tako da razvijaju vrline, a ne destruktivne tendencije".

Priredila: Tatjana Cvejić

broj komentara 6 pošalji komentar
(petak, 14. sep 2018, 12:13) - anonymous [neregistrovani]

:)

Hvala bogu da se neko bavi i ovakvim igricama!

(petak, 07. sep 2018, 19:30) - anonymous [neregistrovani]

S oprezom

Pozdravljam nameru doticnih psihologa da putem odgovarajucih video igrica motivisu/stimulisu razvoj empatije kod dece.
Medjutim, ne treba smetnuti s uma da je empatija REZULTAT svesti o jedinstvu medju ljudima i svesti o tome, da smo mi svi jednaki i da tudju i radost i bol osecamo kao svoju. A ta osobina nastaje prirodnim putem u psihicki zdravom odnosu majke i deteta. Video igrice, dakle, mogu da podstaknu razvoj doticnih osobina, ali nikako ne mogu da nadomeste majku kao takvu.

(petak, 07. sep 2018, 16:58) - anonymous [neregistrovani]

ime igrice

League of Legends :-)

(petak, 07. sep 2018, 07:10) - David [neregistrovani]

Haha!

A kakve vestine i neuronske veze razvijaju igrice sa nasiljem i ubijanjem, haha!!

(četvrtak, 06. sep 2018, 16:31) - anonymous [neregistrovani]

Kristali Kejdora

U originalu je Crystals of Kaydor, igru je pravio University of Wisconsin–Madison.

(četvrtak, 06. sep 2018, 11:43) - anonymous [neregistrovani]

Ime Igrice

Molim Vas dajte nam tacan naziv ove igrice. Hvala.