Maglina NGC 3918

Ova dramatična slika koju je snimio svemirski teleskop „Habl“ prikazuje maglinu NGC 3918, sjajni oblak obojenog gasa u sazvežđu Kentaur, udaljenu oko 4.900 svetlosnih godina od Zemlje.

U centru oblaka od gasa, zarobljeni u maglini, nalaze se ostaci umiruće zvezde, drevnog džina. Za vreme poslednje faze razvoja zvezde, ogromni oblaci gasa zbacuju se sa njene površine, posle čega se ona pojavljuje kao beli patuljak.

Intenzivno ultraljubičasto zračenje iz slabašnih ostataka zvezde potom čini da okolni gas sija kao fluorescentni znak. Te izuzetne šarene planetarne magline spadaju među najupečatljivije pojave na noćnom nebu, često imaju neobične i nepravilne oblike, koji još nisu do kraja objašnjeni.

Maglina NGC 3918 ima karakterističan oblik oka, sa svetlim unutrašnjim omotačem od gasa i difuznijim spoljnim omotačem koji kao da isijava iz nje. Izgleda kao da su ti omotači nastali usled dve odvojene erupcije gasa, ali to nije slučaj: dosadašnja proučavanja sugerišu da su stvoreni u isto vreme, ali da su se od zvezde udaljili različitim brzinama.

Smatra se da su snažni mlazovi gasa koji se pojavljuju na obodu veće strukture izbačeni sa zvezde brzinom od oko 350.000 kilometara na sat.

Prema standardima koji važe za astronomske fenomene, planetarna maglina NGC 3918 ‒ sa životnim vekom od samo nekoliko hiljada godina ‒ veoma je kratkog trajanja.

Priredio Bojan Glavonić

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво