Savršeni paradajz

Na severu Izraela naučnici rade na evropskom projektu proizvodnje savršenog paradajza. Pitanje na koje se traži odgovor glasi: Kako proizvesti stabilan rod čvrstog i ukusnog paradajza, a istovremeno smanjiti navodnjavanje za 90 procenata?

Ta vrsta paradajza bi morala da bude otporna na sušu, a ipak ukusna i lepe teksture. Naravno, morala bi da daje i redovan rod. To je san svakog odgajivača paradajza. Naučnici na severu Izraela trude se da taj san pretvore u stvarnost.
Na eksperimentalnom polju je zasađeno četrdeset hiljada zasada paradajza od 200 različitih vrsta. Za neke od ovih biljaka život nije lak jer se zalivaju tek svake treće nedelje na početku sezone (a nije mnogo drugačije ni tokom letnjih vrućina).

Amit Koh, naučnik sa Univerziteta u Jerusalimu, objasnio je:
„Velike biljke paradajza dobile su vodu. Poznata je činjenica da će paradajz na dobroj zemlji i uz navodnjavanje porasti više. Mi sada istražujemo koje su to vrste koje mogu dati dobar rod sa što manje vode. Kasnije ćemo sprovesti i druge eksperimente."

Ovi naučnici ne veruju da odgovor leži u genetički izmenjenim organizmima, već u samoj prirodi.

Danijel Zamir, drugi naučnik, objasnio je da njihov pristup podrazumeva korišćenje prirodnog biodiverziteta. „To znači odvajanje vrsta koje potiču od divljih i imaju zadržane osobine otpornosti divljeg paradajza, ali i kvalitet odomaćenih vrsta", kaže Zamir.

Svake sezone se oko 700 vrsta ispituje u laboratoriji. Tokom vremena taj istraživački centar sakupio je kolekciju semena od dvanaest hiljada različitih sorti paradajza.

Naučnik Matan Oved napomenuo je da se traže sorte sa visokim procentom šećera, različitih ukusa, aroma i boja. Kada se odaberu sorte, njihov DNK se pomno proučava. Ukrštanje sa kvalitetnim divljim vrstama daje sve bolje sorte.

„Mi radimo skrining na uzorku od više stotina DNK. Samo tako možemo da odaberemo one vrste koje poseduju otpornost, koje su jake i na kraju daju kvalitetan paradajz. Tek tada počinjemo odgajanje te vrste", kaže biotehnolog Jael Goldberg.

Slična istraživanja se sprovode za izbor vrsta koje su otporne ne samo na sušu već i na razne štetočine i biljne bolesti, tj. na sve ono što ima loš uticaj na rod paradajza.

Priredila Nataša Todorović

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 06. sep 2018, 14:56)
anonymous [neregistrovani]

Neka hvala

Neka hvala. Nama je dovoljan i nas jabucar. Ovo mi lici na trojanskog konja na ovaj ili onaj nacin. Ili ce morati svake godine da se kupuje seme, ili ce imati neku genetsku modifikaciju koja ce se odraziti na pokoljenja. Cuj, Izrael radi na evropskom projektu!

(četvrtak, 06. sep 2018, 13:07)
anonymous [neregistrovani]

PARADAJZ

Prava srpska rec. PARADAJZ. Rajcica je vise hrvatska ali PARADAJZ je srpska.

(četvrtak, 06. sep 2018, 12:14)
anonymous [neregistrovani]

Moze...

...Ako se hoce i svakako zna.

(četvrtak, 06. sep 2018, 11:18)
Јанко Хус [neregistrovani]

Дуготрајни тестови потребни

Да би се људи заштитили ог штетних дејстава новоствореног организма, потребни су дугорочни тестови са животињама. Нажалост се то скоро никад не ради, него се "нови производи" са токсичним дејствима пуштају у продају са катастрофалним резултатима, као: епидемија неплодности и дијабетеса.

(četvrtak, 06. sep 2018, 07:21)
Svedok [neregistrovani]

Paradajz

Da li postoji ista savrsenije od paradajza jabukara koji raste u kukuruzu. Kukuruz navodnjavas a i paradajz koristi istu vodu. Ne bije ga direktno sunce svi plodovi savrseni a kao pritke mu sluze stabljike kukuruza. Tako da, kazite Izraelcima da su to nasi seljaci odavno pronasli, cisto da ljudi ne gube vreme, a i ukus je kao iz bajke. Zivim u Americi vec vise od dvadeset godina, probao sam sve vrste paradajza koje imaju ali nesto slicno kao nas paradajz iz kukuruza, nisam nasao.

(sreda, 05. sep 2018, 13:37)
anonymous [neregistrovani]

Epa hoce da dobiju nesto iz nicega....

Moze li ?