Let „Tenfor drumske strele“

Posle naporne školske godine u kojoj je tim od 48 studenata sa osam fakulteta Univerziteta u Beogradu danonoćno projektovao, konstruisao, sastavljao i testirao vozilo za prestižno svetsko takmičenje „Formula student“ ‒ bolid „Tenfor drumske strele“ zauzeo je 16. mesto u konkurenciji 52 univerziteta na takmičenju u Italiji, a 18. na takmičenju u Češkoj, gde je u najzahtevnijoj takmičarskoj disciplini ‒ trci izdržljivosti ‒ zauzeo visoko peto mesto.

Sami rezultati na takmičenjima ne osvetljavaju celu sliku i sve što se krije iza uspeha tima ovih mladih ljudi, kaže za Portal RTS-a prof. Marko Miloš sa Mašinskog fakulteta, mentor tima „Tenfor drumska strela".

„Ovi studenti su svoja slobodna popodneva zamenili računarskim projektovanjem podsistema vozila, lepe večeri u beogradskim kafićima ‒ ozbiljnim sistemskim analizama projekata, noći proveli u radionici na sklapanju vozila i testiranju podsistema, a vreme neophodno za studiranje i spremanje ispita podredili realizaciji svoje originalne inženjerske zamisli, koju će ocenjivati eminentni strani inženjeri i menadžeri iz sveta auto-industrije, u kome samo izgovaranje imena kompanije izaziva ogromno strahopoštovanje", objašnjava prof. Miloš.

Na takmičenju „Formula SAE" u Italiji, održanom od 11. do 15. jula na stazi Rikardo Paleti, svako vozilo pre izlaska na stazu prolazi zahtevan tehnički pregled, a zatim i nekoliko testova bezbednosti. „Tenfor drumska strela 2018" ispunila je sve kriterijume i dobila odobrenje sudija iz prvog puta, što nije tako čest slučaj. Pri odbrani statičkih disciplina, tim je imao podršku mentora tima, prof. Miloša.

Najveći uspeh je postignut na odbrani biznis-plana, gde su naši studenti osvojili 14. mesto. Kada je reč o dinamičkim disciplinama, tim je postigao zapažene rezultate u sve tri takmičarske kategorije ‒ ubrzanju, osmicama i auto-krosu. Nakon ubrzanja od 0 do 100 km/h za 4,33 sekunde, novi veliki uspeh tima zabeležen je vožnjom osmica. Vozač-student našeg tima je postavio vreme kojim je iza sebe ostavio i najpoznatije svetske timove, a „Tenfor drumska strela" zauzela je šesto mesto. Poslednjeg dana takmičenja održana je trka izdržljivosti, koja predstavlja najteži test za vozilo. Neki od najboljih timova su odustali od učešća kako bi izbegli kvar zbog narednih takmičenja. „Tenfor drumska strela 2018" je uspela da nakon 26 krugova, odnosno 22 km, osvoji crno-belu zastavu. To je ujedno bio i jedan od glavnih ciljeva u ovoj sezoni!

„Gledao sam tim na delu i kao retko kad, svojim nastupima su do maksimalnih granica podigli moj profesorski i nacionalni ponos", dočarava za čitaoce Portala prof. Marko Miloš. „Količina entuzijazma, snaga volje i inženjerskog zanosa je obrnuto proporcionalna njihovoj mladosti. Iznad svega, iskazali su vrhunsku inovativnost u tehničkim rešenjima, beskrajnu snalažljivost u ekonomskim analizama projekta i neviđenu autoritativnost u prezentacijama dizajna. Srčani su, euforični, pozitivni, optimistični i požrtvovani do te mere da tu pozitivnu energiju sjajno prenose i na druge".

Na stazi Autodrom Most u Češkoj Republici od 31. jula do 4. avgusta održano je drugo takmičenje „Formula student", međutim, već nakon prve vožnje ubrzanja javio se problem sa jednim od delova na sistemu prenosa, te je tim bio primoran da se vrati u boks. Uprkos lošem startu, u vožnji osmica postavljeno je vreme od 5,2 sekunde, što je tim smestilo u prvih 15 u toj disciplini. Tokom auto-krosa postavljeno je vreme od 84,97 sekundi.

Tim koji kuca jednim srcem 

I u Češkoj, poslednji dan takmičenja bio je rezervisan za trku izdržljivosti. Članovi tima čvrsto su verovali u bolid koji se već na stazi u Italiji pokazao kao apsolutno pouzdan i brz. Nakon sjajnih vožnji oba vozača, postignut je neverovatan uspeh. Osvojeno peto mesto u trci izdržljivosti garantovalo je ulazak tima u prvih deset u ukupnom rangiranju. Međutim, vremenski uslovi u Češkoj nisu bili na strani „Drumske strele". Poslednja trka je odložena, a organizatori su doneli odluku da se poeni ostvareni u toj disciplini ne računaju u ukupnom plasmanu.

Iako je ta odluka naišla na negodovanje većine timova, bila je konačna, a naš tim je završio takmičenje na 18. mestu. Završavajući skicu „šire slike", prof. Marko Miloš kaže: „Ovo je tim koji kuca jednim srcem. Dali su mi privilegiju i čast da im budem mentor. Formalno, oni su skup studenata ali su za mene već dokazani inženjeri, ekonomisti, marketinški stručnjaci (jer su sve te oblasti segmenti projekta ʼFormula studentʼ, koji studenti samostalno pokrivaju, dodala J. M.). Oni su činioci fantastične budućnosti u koju gledam kada sam sa njima."

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво