Mobilnost i učenje: iskustva iz Slovenije

Deo programa „Erazmus plus” EU namenjen mobilnosti predavača u oblasti obrazovanja odraslih i osoblja zaduženog za strateški razvoj institucije, povezao je gradove Srbije i Slovenije. Tom prilikom članice udruženja „Edufons” iz Novog Bečeja mogle su da prošire svoja znanja posmatrajući aktivnosti i rad Poljoprivredno-šumarskog zavoda u Ljubljani.

Stručne službe Poljoprivredno-šumarskog zavoda (Kmetijsko gozdarski zavod Ljubljana) deluju na području 16 upravnih jedinica, odnosno 38 opština središnjeg dela Slovenije, a površina područja koje pokrivaju čini više od jedne petine Slovenije. Glavna delatnost poljoprivrednih gazdinstava je stočarstvo ‒ mlečna proizvodnja i proizvodnja goveđeg mesa. U okviru Zavoda postoje: Odeljenje za stočarstvo, Centar za osemenjavanje „Preska", Odeljenje za šumarsko savetovanje, Rasadnik voća „Studenec", Odeljenje za poljoprivredno savetovanje i uprava. Učesnice projekta imale su prilike da neposredno posmatraju rad Odeljenja za poljoprivredno savetovanje, a upoznale su se i sa radom ostalih odeljenja.

Odeljenje za poljoprivredno savetovanje, između ostalog, organizuje i izvodi različite oblike obrazovanja za poljoprivrednike. Značajan je njihov rad na projektima za razvoj provincije, pri čemu upoznaju stanovnike sa planiranim aktivnostima na tom području.

„Provincija ne predstavlja prostor u kojem se odvija samo poljoprivredna delatnost. Provincija je ruralno područje u kojem se integralno prepliću elementi tradicionalne poljoprivrede, kulturnog života i društvenih delatnosti sa novim tehnologijama i znanjima. To je prostor koji će u budućnosti značiti priliku za razvoj inovativnosti i preduzetništva, te time povezano obezbeđivanje novih radnih mesta", naveo je Jože Benec, dipl. inž. agr., direktor Poljoprivredno-šumarskog zavoda iz Ljubljane.

„Tokom boravka u Sloveniji, između ostalog, upoznale smo se sa terenskim radom stručne savetodavne službe i posetile nekoliko različitih poljoprivrednih gazdinstava. Jedno od njih bilo je i multifunkcionalno gazdinstvo Logar u okolini Ljubljane", navela je dipl. ekonomista Ivana Ćuk, članica udruženja „Edufons ‒ Centar za celoživotno obrazovanje" iz Novog Bečeja i jedna od učesnica programa mobilnosti.

Gazdinstvo „Logar" se bavi organskom proizvodnjom heljde, prosa, lana, uljane repice i spelte. Pored toga uzgajaju konje, organizuju letnje kampove, škole jahanja i izdaju prostor za izletnike, te na taj način razvijaju seoski turizam. Domaćica Mihaela Logar organizuje kurseve kuvanja i pripreme tradicionalnih slovenačkih jela.

„Za nas je sve to bilo veoma značajno iskustvo jer smo imale priliku da saznamo na koji način se u Sloveniji organizuje edukacija odraslih u ruralnim područjima i poljoprivredi", istakla je Ivana Ćuk.

U rasadniku voća „Studenec" u predgrađu Ljubljane stručnjaci iz Zavoda organizovali su radionicu o sadnji i gajenju špargle, kulture koja je sve više tražena u Sloveniji. Jedanaest osoba je bilo zainteresovano za uključivanje u taj vid proizvodnje te su dobili sve informacije o različitim sortama špargle, načinu setve, đubrenja, nege i štetočinama koje je napadaju, izjavila je Radoslava Đuričin, dipl. inž. poljoprivrede i članica udruženja „Edufons".

U najširem smislu, „Erazmus plus" ‒ program Evropske unije u oblasti obrazovanja nastoji da unapredi i podrži razvoj svih nivoa obrazovanja, ojača veze između formalnog, neformalnog i informalnog učenja, osnaži vezu obrazovanja sa svetom rada, stvori dodatne vrednosti za evropski prostor obrazovanja i da poveže zemlje-članice u definisanju obrazovnih politika.

„Posmatranjem na radnom mestu" (job shadowing) u Sloveniji, članice udruženja „Edufons" su stekle značajno obrazovno iskustvo koje će doprineti uvođenju evropske dimenzije u njihov rad, kreiranju novih obrazovnih programa, a time i boljem pozicioniranju samog udruženja.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи