Ko je bio Čarli Čaplin?

Može se reći da skoro nijedna filmska zvezda nije uživala u internacionalnoj slavi i statusu ikone nemog filma kao Čarli Čaplin, koji je uprkos „dolasku“ zvuka, sačuvao svoju prošlost i postao najuticajniji umetnik u istoriji pokretnih slika.

Rođen davne 1889. godine u Londonu od roditelja muzičara, Čarli Spenser Čaplin je vrlo rano naučio da peva i igra, pa je još kao veoma mali postavio sebi cilj da postane najpoznatija ličnost na svetu. I ne samo da je uspeo u tome već je njegov neiscrpni talenat podigao filmsku komediju na nivo visoke umetnosti. Pokretne slike koristio je kao sredstvo za izražavanje emocija.

Na sceni se prvi put pojavio kada mu je bilo svega pet godina, pevajući umesto majke koja se razbolela. Publika ga je odmah zavolela i zasula novcem koji je bacala na scenu. Kada mu je bilo osam godina, zaigrao je u mjuziklu i bio veoma uzbuđen zbog neočekivane pažnje koju mu je i tog puta publika pružila.

Posle očeve smrti usled preteranog konzumiranja alkohola, Čaplinova majka postala je teški duševni bolesnik, zbog čega je smeštena u bolnicu, a najpopularnije dete-glumac u Engleskoj sa svojim polubratom, smešteno je u milosrdni dom. Potpuno sam, prepušten ulici, Čaplin je dve godine pohađao školu, što mu je i jedino formalno obrazovanje koje ima. Radeći kao berberin, prodavac i fabrički radnik, u sedamnaestoj godini pridružio se muzičkoj grupi Freda Karnoa, sa kojim je izbrusio svoju pantomimičarsku veštinu nastupajući po Americi i Kanadi.

Posle sedam godina rada u grupi, 1914. godine angažovali su ga Mak Senet i Adam Kesel za svoj studio „Kistoun" sa honorarom od 125 dolara nedeljno. Snimanje prvog filma (Making a Living) dovelo ga je do Holivuda i rada na još 35 filmova, od kojih je neke i sam režirao. Sledeće godine prešao je u studio „Esenej", u kome je pisao scenarija, režirao i igrao u četrnaest filmova za 1.250 dolara nedeljno. Tada se prvi put pojavio kao skitnica u istoimenom filmu, i taj lik je, kroz stalno nove dosetke i maštovite obrte, postao njegov zaštitni znak. O tom Čarliju raspravljalo se kao o savršenom klovnu, sentimentalnom zabavljaču, velikom improvizatoru, simbolu svih malih ljudi, koji vizuelne čarolije stvara od svakodnevnih banalnosti. U tome su upravo i bili njegova snaga, kreativnost, hrabrost duha i odnos prema realnosti.

Sledeće godine prelazi u studio „Mjučual" za deset hiljada dolara nedeljno uz bonus za pevanje od sto pedeset hiljada dolara. Iz ove filmske kuće potiče film Imigrant, koji je Čaplina, kako je kasnije rekao, dotakao više nego ijedan drugi. Međutim, ni tu se nije dugo zadržao, pa je već 1917. godine sa novom kompanijom („First national") potpisao ugovor koji je predviđao osam filmova za milion dolara.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво