Međunarodna bronza za naše mlade hemičare

Ove godine je pedeseti put održano takmičenje za najtalentovanije mlade hemičare. Naši srednjoškolci osvojili su dve bronzane medalje i jednu pohvalnicu među tri stotine takmičara iz sedamdeset šest zemalja.

Jubilarna Međunarodna hemijska olimpijada održana je između 19. i 29. jula u Bratislavi i Pragu. Nosioci bronzanih odličja su Marko Beslać iz Treće beogradske gimnazije i Andrej Kovačević iz Užičke gimnazije.

Međunarodna hemijska olimpijada je takmičenje u kom učestvuju učenici srednjih škola. Osmišljeno je da ih stimuliše da hemijske probleme rešavaju samostalno i na kreativan način, ali i da ostvare i održe kontakte sa vršnjacima iz različitih zemalja.
Andrej Kovačević, nosilac bronzane medalje sa ove i prošlogodišnje olimpijade, rekao je za Portal Obrazovno-naučnog programa da je ovogodišnje iskustvo neuporedivo lepše. „Obeležavali su jubilej, i ovogodišnje takmičenje je bilo znatno svečanije ‒ od dočeka učesnika do ceremonije dodele priznanja. Imali smo veliki broj aktivnosti kroz koje smo mogli da upoznamo obe zemlje bolje nego da smo otišli kao turisti. Sumnjam da bismo imali priliku da kopamo minerale u kamenolomu u Banskoj Štjavnjici, u Slovačkoj", dodao je.

Kako se takmiče „hemičari olimpijci"

Takmičenje se sastoji od praktičnog i teorijskog dela. U Bratislavi, takmičari su rešavali praktični problem koji se sastoji od tri eksperimentalna zadatka. „Za pet sati morali su da završe sintezu organskog jedinjenja, reše kinetički problem i utvrde kojoj od ponuđenih mineralnih voda odgovara uzorak koji su dobili na analizu", rekao je dr Dušan Sladić, profesor Hemijskog fakulteta u Beogradu i mentor ekipe koja je predstavljala Srbiju.

Potom su učesnici u Pragu još pet sati rešavali osam teških zadataka iz svih oblasti hemije. Zvanični rezultat takmičenja saopštio je internacionalni žiri na završnoj ceremoniji 28. juna.

Ekipe koje učestvuju na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi sastoje se od četiri učenika i dva mentora. Naši predstavnici su prošli školsko, regionalno, državno takmičenje i na naposletku ‒ Srpsku hemijsku olimpijadu.

Uspeh je rezultat priprema

Najviše vremena takmičari se pripremaju sami. Pred samo takmičenje imali su dvonedeljne intenzivne pripreme sa mentorima na Hemijskom fakultetu u Beogradu i na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu.

„Najviše mi je značilo to što sam imao pristup laboratoriji koju nemam u svojoj školi. Na Srpskoj hemijskoj olimpijadi bio sam među onima koji su najbolje uradili test, međutim, eksperimentalni deo mi je bio slabiji. Sada sam imao najbolji rezultat u našoj ekipi", rekao nam je Marko Beslać.

U inostranstvu postoje (specijalizovane) škole poput naše Matematičke gimnazije, u kojima se hemija uči na mnogo višem nivou. Naši takmičari pohađaju prirodni smer gimnazije. Program Međunarodne olimpijade mnogo je teži od gradiva koje naši učenici uče u školi ‒ i prema rečima naših sagovornika ‒ za ovakav rezultat je potrebno mnogo rada i zalaganja učenika, njihovih nastavnika i mentora.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво