U Otavi otkrivena spomen-ploča

U Otavi, glavnom gradu Kanade, mesingana spomen-ploča odnedavno svedoči o savezništvu Srbije i Kanade u Prvom svetskom ratu. Ovo podsećanje na značajne trenutke u istoriji dveju zemalja postavljeno je na inicijativu Ambasade Srbije u Otavi posle višemesečnih susreta i dogovora sa gradskim zvaničnicima.

U zdanju Skupštine grada, spoju starog i novog, okupili su se predstavnici srpske zajednice, njihovi kanadski prijatelji i diplomate da prisustvuju svečanom otvaranju spomen-ploče sa imenima prvog i poslednjeg vojnika koji su, na strani saveznika, poginuli tokom tog krvavog rata. Srpski vojnik Dušan Đonović poginuo je 28. jula 1914. i u istoriji ostao upisan kao prva žrtva Velikog rata a kanadski vojnik Džordž Lorens Prajs stradao je u Belgiji od nemačkog snajpera samo dva minuta pre sklapanja mira, 11. novembra 1918.

Gradonačelnik Otave Džim Votson je na otvaranju zahvalio Ambasadi Srbije na inicijativi da se oda počast prvoj i poslednjoj žrtvi Velikog rata jer one povezuju naše narode i svedoče o savezništvu Srbije i Kanade.

Mihailo Papazoglu, ambasador Srbije u Kanadi, podsetio je u svom obraćanju na ogromne žrtve koje je Srbija imala tokom tog rata, ali i na kanadske medicinske misije koje su pratile srpsku vojsku sve do proboja na Solunski front.

„Otvaranje ove ploče puno znači za naše ljude koji žive u Kanadi i za oko pet hiljada Srba koji žive u Otavi. To je ohrabrenje, ali i podsećanje da smo u oba svetska rata bili saveznici. Kad se istorija piše, bitno je da smo bili na istoj strani u značajnim i teškim trenucima za obe države i oba naroda", rekao je Mihailo Papazoglu.

Spomen-ploča će trajno biti postavljena u centralnom holu Skupštine grada Otave, kojim nedeljno prođe i do trideset sedam hiljada ljudi.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи