Posledice nesreće u Fukušimi

Radioaktivne čestice iz nesreće u Fukušimi pronađene su posle sedam godina u kalifornijskom vinu.

Nesreća koja se 2011. godine dogodila u nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči na japanskom ostrvu Hokaido danas se, pored incidenta u Černobilju u Ukrajini (maja 1986), smatra najgorom nuklearnom katastrofom u istoriji. Nakon nesreće radioaktivni otpad se raspršio daleko od samog centra katastrofe. Posledice po biljni i životinjski svet severoistočnog Pacifika još se saniraju a stepen radijacije na pet stotina kilometara oko samog postrojenja predstavlja rizik po zdravlje.

 Sedam godina kasnije, visok nivo radioaktivnih čestica zabeležen je u flašama ekskluzivnih vina iz Kalifornije.

Grupa francuskih nuklearnih fizičara testirala je 18 boca kalifornijskih vina (roze i kaberne sovinjon iz berbe 2009) i u njima otkrila visok nivo radioaktivnosti.

Boce kaberne sovinjona su imale čak dvostruko više radioaktivnih čestica od dozvoljenog maksimuma. Istraživači su koristili dve metode za tragove radioaktivnog izotopa cezijuma  137. Prva metoda razvijena je pre 20 godina i mogla je detektovati radioaktivnost kroz bocu za vino, bez otvaranja. S obzirom na to da je cezijum 137 nusproizvod nuklearnih proba koje su prvi put obavljene sredinom šezdesetih godina dvadesetog veka, test se pokazao veoma efikasnim. Za preciznije otkrivanje količine radioaktivnosti istraživači su zagrejali uzorke vina do tačke ključanja u zatvorenoj posudi, pretvarajući tečnost u vodenu paru. Talog koji je ostao na dnu poslužio je za precizno određivanje nivoa radioaktivnog cezijuma 137.

 Iako su pronašli povećane nivoe radioaktivnog otpada, stručnjaci kažu da nema razloga za brigu. Portparol Ministarstva za javno zdravlje izjavio je da nema zdravstvenih i sigurnosnih rizika za stanovnike Kalifornije. Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, nivoi radioaktivnosti u hrani i piću izvan Japana suviše su niski da bi uopšte predstavljali opasnost. Iako je više od 100.000 ljudi pre sedam godina evakuisano iz svojih domova, neposredno posle incidenta u Fukušimi, bilten Svetske nuklearne asocijacije navodi da čak ni u Japanu do sada nije bilo težih simptoma radijacione bolesti.

Štaviše, većina svetskih vina proizvedena posle 1952. godine sadrži određen nivo radioaktivnih čestica koji ne može da ugrozi ljudsko zdravlje (iako je od tada, sa početkom hladnog rata i trkom u naoružanju, izvršeno više od hiljadu nuklearnih testova). Ipak, pronalazak radioaktivnog otpada koji je, nošen vazdušnim strujama, putovao hiljadama kilometara i taložio se u ćelijskim strukturama biljnog i životinjskog sveta, predstavlja još jednu opomenu čovečanstvu da slučajan propust u kontroli najmoćnijeg, ali i najopasnijeg oblika obnovljive energije ‒ sa sobom može doneti katastofe.

 Priredila Nataša Goati Marković 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво