Studija: ptice stanarice takođe koriste Zemljino magnetno polje za orijentaciju

Odavno je poznato da ptice selice u svojim migracijama koriste Zemljino magnetno polje. Nova studija sa Univerziteta Lund u Švedskoj pokazuje da ptice stanarice poput vrabaca i zeba takođe koriste taj „kompas“ da bi se orijentisale u prostoru.

Za potrebe studije istraživači su proučavali grupu zeba stanarica, koje su vrlo popularne kao kućni ljubimci u mnogim domovima. Zebraste zebe su u Evropu donesene baš kao ljubimci a poreklom su iz jugoistočne Azije.

„Želeli smo da saznamo kako ptice stanarice koriste magnetni kompas", te je studija bila usmerena na sposobnost zebrastih zeba da koriste Zemljino magnetno polje kao prostorni orijentir, objasnio je jedan od autora studije Pinzon Rodrigez, doktorand biologije na Prirodnom fakultetu Univerziteta Lund. 

Rezultati su pokazali da zebe koriste magnetni kompas na isti način kao i migratorne ptice, sa veoma visokom osetljivošću na određene vrste talasnih dužina, intenzitet svetlosti i boje nevidljive ljudskom oku.

Pokazalo se da je magnetni kompas zajednički mehanizam ‒ svojstven i selicama i stanaricama. Iako ispitivane zebe ne koriste magnetni kompas za duge migracije, ipak ga upotrebljavaju za lokalnu navigaciju.

 

Iako je veza između godišnjih migracija ptica selica, a sada i stanarica, već dugo poznata i proučavana tema, i dalje nam izmiče potpuno razumevanje načina na koji funkcioniše. Biće potrebno još mnogo vremena i proučavanja ponašanja mnogih vrsta ptica da bi se to šesto čulo u potpunosti shvatilo", kaže se u zaključku studije istraživača Univerziteta u Lundu.

 

 

Priredila Nataša Goati Marković

 

 

 

 

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара