Prva endemična vrsta Baltičkog mora: baltički list

Novootkrivena podvrsta ribe list (Platichthys solemdali) ističe se kao prva endemična vrsta Baltičkog mora. Njena staništa su rasprostranjena uz obalu do Botničkog zaliva. Pripada familiji ʼPleuronectidaeʼ, grupi riba kojoj, između ostalih, pripadaju i iveri i raže. Njihova najupadljivija zajednička osobina je spljošteno telo.

Baltički list živi u vodi različitog saliniteta u priobalnoj zoni, na dubini od 0,5 do 50 metara. Odrasla jedinka dugačka je između 20 i 25 centimetara. Oči su obično na desnoj strani. Boja je često smeđa, siva, a može biti i prošarana crvenkastim mrljama. Vrsta se brzo prilagođava predelu u koji zalazi ‒ tako se odrasli primerci vrlo efektivno stapaju sa okolinom.

. Tokom čitavog života baltički list ne ide predaleko ‒ migracije se odvijaju isključivo unutar Baltičkog mora ‒ između područja na kome se mreste i na kojima nalaze hranu.

Najčešća hrana su školjke, posebno dagnje i drugi sitni beskičmenjaci na morskom dnu. Mrešćenje se odvija od aprila do juna, najčešće na dubini od 5 do 20 metara.

Činjenica da se u evropskim vodama pronalaze i opisuju nove vrste riba, posebno u Baltičkom moru, koje inače nije bogato vrstama, i nakon više od jednog veka istraživanja, čini ovaj pronalazak izuzetno značajnim", rekao je dr Paolo Momiljano sa Univerziteta u Helsinkiju.

Baltički list nije ranije prepoznat kao posebna vrsta jer izgleda gotovo identično kao iverak, koji je široko rasprostranjen u evropskim vodama, od Crnog, do Belog mora na dalekom severu.

 „Trenutno se dve vrste mogu razlikovati samo genetičkom metodom, proučavanjem njihovih jaja i sperme", dodao je profesor Juha Merile, takođe sa Univerziteta u Helsinkiju. 

„Vrste se takođe razlikuju u interakciji sa okolinom: baltički list ostavlja svoja jaja u priobalnim područjima, dok iverak ostavlja jaja da plutaju daleko na otvorenom moru.


Priredila Nataša Goati Marković

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи