„Uvid u budućnost”: do milion evra za inovacije u nauci

U okviru proslave svog 350. rođendana, vodeća naučna i tehnološka kompanija „Merk” održala je svetsku naučnu konferenciju „Radoznali 2018 – Uvid u budućnost”, na kojoj je pokrenula godišnju nagradu od milion evra za inovacije u nauci.

Najnovija naučna dostignuća, od genetičkog inženjerstva tehnologijom CRISPR, do sintetičkog života i digitalizacije, predstavljena su na jednoj od najvećih svetskih naučnih konferencija „Radoznali 2018 ‒ Uvid u budućnost", u organizaciji vodeće naučne i tehnološke kompanije „Merk". Konferencija se održala prvi put u Darmštatu u Nemačkoj, i predstavila je svetski najpriznatije naučnike današnjice, među kojima su i Krejg Venter i Emanuel Šarpantje.

Na konferenciji je predstavljena nagrada „Uvid u budućnost" koju će ta kompanija dodeljivati za doprinos inovacijama u nauci. Nagrada u vrednosti do milion evra godišnje prvi put će biti dodeljena 2019. godine, a „Merk" se obavezao da će je dodeljivati narednih 35 godina. Prijave su u toku, a svake godine biće postavljena nova tema istraživanja. Ove godine, pozvani su naučnici koji rade na inovacijama koje bi mogle da nas zaštite od novonastajućih virusa.

„Nauka je u srcu svega što Merk radi, i to još od 1668. godine. Verujemo da je moć nauke najveća pokretačka snaga, i ovo je uzbudljivo vreme sa mnogo potencijala za naučna otkrića. Nove biotehnologije nam omogućavaju da razumemo bolesti mnogo bolje nego ikada ranije. Ne samo da možemo da čitamo genetički kod već ga možemo i lako modifikovati, pa čak i kreirati. Istovremeno, digitalne tehnologije kao što su mašinsko učenje, veštačka inteligencija i big data otvaraju nove mogućnosti", rekao je Štefan Ošman, predsednik izvršnog odbora i generalni direktor kompanije „Merk".

Više od 35 vodećih svetskih naučnika, uključujući i pet dobitnika Nobelove nagrade, predstavilo je svoj rad pred oko hiljadu učesnika, iznoseći ideje o budućnosti nauke. „Merk" godišnje ulaže više od dva miliona evra u istraživanja i razvoj i zapošljava oko 6.500 naučnika. Trećeg maja 2018. otvorio je Inovacioni centar za nauku u Darmštatu.

Kompanija ove godine proslavlja 350 godina postojanja, na svim kontinentima, sa više od pedeset hiljada zaposlenih, pod sloganom „Prošlost, sadašnjost, budućnost".  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара