Nova studija o ishrani džinovskih dinosaurusa biljojeda

Naučnici Univerziteta u Lidsu u Velikoj Britaniji istraživali su način ishrane dinosaurusa biljojeda tako što su merili njenu nutritivnu vrednost. Ranije se verovalo da biljke odrasle u atmosferi sa visokim nivoom ugljen-dioksida imaju nisku nutritivnu vrednost. Ali novi eksperimentalni pristup dr Fione Gil sa Univerziteta u Lidsu pokazao je da to nije nužno tačno.

Tim je uzgajao biljke koje su ‒ kako su pokazali fosilni ostaci ‒ postojale pre sto pedeset miliona godina, poput primitivnih paprati, te ginka, pod atmosferskim uslovima za koje se smatra da su postojali u vreme kada su tzv. sauropodi, džinovski dinosaurusi biljojedi, vladali planetom.

 Sistem veštačke fermentacije korišćen je za simulaciju varenja biljnih listova, što je omogućilo istraživačima da precizno odrede njihovu nutritivnu vrednost. Nalazi objavljeni u mesečniku Paleontology pokazuju da su mnoge biljke imale znatno veće nivoe energije i hranljivih materija nego što se ranije verovalo. Teorija ukazuje na činjenicu da su dinosaurusi konzumirali manje hrane nego što se dosad mislilo, pa je tadašnji ekosistem mogao da prehrani mnogo više njih.

Klima je bila znatno drukčija u mezozoiku ‒ kada su živeli ogromni brahiosaurus i diplodokus. S obzirom na mnogo veću koncentraciju ugljen-dioksida u drevnoj atmosferi, pretpostavljalo se da su biljke u takvim uslovima rasle brže i više, te da je njihova nutritivna vrednost bila manja.

 Ipak, rezultati pokazuju da to nije slučaj kod svih biljnih vrsta, kaže se u studiji Univerziteta u Lidsu.

Veličina tela sauropoda sugeriše da im je u svakodnevnom životu bila potrebna ogromna količina energije. Kada dostupni izvor hrane ima veće količine nutrijenata i energije, to znači da je potrebno manje hrane da bi se obezbedila dovoljna energija, što zauzvrat može da utiče na veličinu i gustinu populacije.

 „Naše istraživanje ne daje celu sliku o ishrani dinosaurusa niti pokriva raznolikost biljaka koje su postojale, ali bolje razumevanje njihovog načina ishrane može pomoći naučnicima da shvate kako su živeli. Uzbudljiva stvar u vezi sa našim pristupom rastućim biljkama u praistorijskim atmosferskim uslovima jeste to što se mogu simulirati i drugi ekosistemi i dijete drugih iščezlih vrsta, poput miocenskih sisara ‒ predaka mnogih savremenih sisara", rekla je dr Fiona Gil na konferenciji za štampu održanoj tim povodom početkom jula.

 Priredila Nataša Goati Marković

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара