Prva izložba selfija u Srbiji posvećena kulturnom nasleđu

U digitalnom vremenu selfiji su postali neizbežni; sama reč „selfi” opisana je 2013. godine i u Oksfordskom rečniku. Iako se često misli da su takve fotografije produkt savremenog doba, kultura selfija, stvaranja prikaza sopstva, datira još iz antike. Budući da je fotografisanje pametnim telefonima i pravljenje selfija u digitalnom vremenu neizbežno, svrha izložbe je da se 'selfi-manija' upotrebi za promovisanje mesta srpske i evropske kulturne baštine.

U okviru Evropske godine kulturnog nasleđa, u EU info-centru u Beogradu otvorena je prva izložba selfija u Srbiji na temu evropske kulturne baštine. Tom prilikom uručene su nagrade autorima koji su zabeležili tri najbolje fotografije ‒ selfija. Nagradni konkurs „Delimo kulturno nasleđe" bio je otvoren tokom aprila i maja ove godine.

Konkurs je deo kampanje Evropske godine kulturnog nasleđa koju organizuju beogradski EU info-centar i EU info-kutak iz Novog Sada i Niša kako bi promovisali mesta srpske i evropske kulturne baštine.

Prvu nagradu osvojio je Nikola Dopuđ iz Niša za Morske orgulje (prizor iz Zadra); drugu nagradu dobila je Sanja Stojanović iz Petrovca na Mlavi za Fontanu di Trevi (u Rimu); treće mesto pripalo je Nadi Jovanović iz Pirota za Lazarev grad (Kruševac).

Više od 200 takmičara i takmičarki poslalo je više od 260 selfija, a formalne uslove zadovoljilo je 127 takmičara. Odluku o najboljim fotografijama doneo je četvoročlani žiri koji su činili: Danijela Božović iz Delegacije EU u Srbiji, Emil Vaš, profesionalni fotograf, Aleksandar Jovančić i Marija Stevuljević iz EU info-centra.

Na izložbi koja u Beogradu traje do kraja jula izloženo je 20 selfija nastalih na putovanjima po Italiji, Belgiji, Grčkoj, Rumuniji, Norveškoj, Slovačkoj, Hrvatskoj i Srbiji. Od septembra, izložba će biti dostupna publici u Nišu, Novom Sadu i Novom Pazaru.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара