Simpozijum „Budućnost istočno-zapadne integracije u medicini”

U svečanoj sali Srpskog lekarskog društva održan je mini-simpozijum „Budućnost istočno-zapadne integracije u medicini“, koji su organizovali Aktiv za kvantnu medicinu SLD-a i Sekcija za akupunkturu, u saradnji sa Akademijom kineskih medicinskih nauka iz Pekinga. Simpozijum je otvorio prof. dr Radoje Čolović, predsednik Srpskog lekarskog društva.

Bavljenje zdravljem pacijenata, ne bolešću

Kako navodi doktor Momir Dunjić, potpredsednik Evropskog udruženja za integrativnu medicinu, Srbija već 38 godina ima sekciju za akupunkturu i po primeni metoda tradicionalne kineske medicine, naši stručnjaci su vodeći na Balkanu.

Kineski predstavnici su se interesovali za to kakvi su uslovi za rad njihovih lekara u Srbiji, objasnivši da učenici na Univerzitetu tradicionalne medicine paralelno uče zapadne i istočne metode lečenja. Jang Longui, potpredsednik kineske Akademije, izjavio je da je Srbija u oktobru 2017. godine potpisala Memorandum o razumevanju (međusobnoj saradnji) sa Akademijom. Ta ustanova ima 6.100 zaposlenih koji su samo prošle godine uspeli da izleče 940.000 ljudi. Cilj Akademije je da unapredi saradnju sa Srbijom po pitanju integracija konvencionalne i tradicionalne medicine, istakao je. Na simpozijumu se moglo čuti o novinama tradicionalne kineske medicine (TCM), u prisustvu nekoliko stručnjaka te oblasti.

Integrativna medicina (IM)

IM je novi pravac medicine, nastao u Sjedinjenim Američkim Državama, i predstavlja integraciju konvencionalne medicine i dokazanih nekonvencionalnih grana medicine. Na osnovu odluke Evropske akademije nauka i umetnosti, IM predstavlja glavni pravac razvoja medicine u Evropi. Ta metoda lečenja se danas uči na 80 univerziteta širom sveta.

„Integrativna medicina je medicina za 21. vek", ističe doktor Dunjić. Ona leči uzroke, a ne posledice, čak i pre pojave prvih simptoma bolesti. Stručnjaci iz Srbije se trenutno najviše usavršavaju u oblasti fitoterapije, ona je vrlo popularna među masažama koje se koriste u terapeutske svrhe.

O akupunkturi, na koju se stavio akcenat tokom simpozijuma, govorila je Jing Ksjangog, doktorka kineskog Instituta za akupunkturu, istakavši da je to jedna od najstarijih drevnih kineskih medicina i da je posebno efikasna kod pacijenata sa hroničnim bolestima.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи