Nova arheološka otkrića u San el Hagaru u Egiptu

Arheolozi su u San el Hagaru u Egiptu pronašli ostatke zdanja za koje se pretpostavlja da je bilo rimsko kupatilo, kao i statuu ovna i zlatni novčić sa likom faraona Ptolemeja III.

Pronađena građevina napravljena je od crvene cigle i duga je 16 metara, što je u vreme njenog nastanka smatrano objektom velikih razmera. Ajman Ašmavi, zvaničnik Egipatskog ministarstva starina, izjavio je da objekat verovatno datira iz grčko-rimskog doba.

Arheološki tim je na lokalitetu San el Hagar, na mestu staroegipatskog grada Tanisa takođe pronašao posude od keramike, statue od terakote, bronzane alatke, kameni fragment na kome su uklesani hijeroglifi i malu statuu ovna.

Posebnu pažnju naučnika privukao je zlatni novčić sa likom faraona Ptolemeja III, koji je poznat i kao Euerget, što znači dobrotvor.

Ptolemej III je vladao od 246. do 222. g. p. n. e. Kao predstavnik helenističke dinastije koja je preuzela vlast nad Egiptom posle osvajanja Aleksandra Makedonskog, nastojao je da što više približi staroegipatske tradicije i tekovine grčke civilizacije.

Podržavao je kultove brojnih božanstava, zbog čega su ga egipatski sveštenici hvalili kao „dobrotvornog boga‘‘. 

Pronađeni novčić iskovan je između 221. i 205. g. p. n. e. za vreme vladavine Ptolemeja IV, u znak sećanja na oca, smatra vođa arheološke misije Said el Asal.

Zlatnik težak 28 grama na jednoj strani ima predstavu Ptolemeja III sa krunom koja se sija, dok je na naličju prikazan simbol blagostanja koji izgleda kao rog izobilja, a okružen je natpisom sa imenom tog vladara.

Arheolozi nastavljaju iskopavanja na lokalitetu San el Hagar i nadaju se da će im nova otkrića pružiti više informacija o građevini i nameni koju je imala u životima drevnih stanovnika tog mesta.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво