Džin među ribama

Već dugo naučnici smatraju da je veliki bucanj (Mola mola) najveća riba među košljoribama – ribama koje imaju koštani skelet. Nova istraživanja, međutim, dovode u pitanje njihovo uverenje.

U časopisu koji prati aktuelna ihtiološka istraživanja (Ichtiologocial Research) tim istraživača je objavio da je najveća košljoriba zapravo bliska rođaka velikog bucnja, a to je „skraćeni" veliki bucanj (Mola alexandrini) ‒ ranije pogrešno zamenjivan velikim bucnjem.

Ecuro Savaj, biolog na Univerzitetu Hirošima u Japanu, vodio je grupu koja je ponovno ispitala stotine primeraka velikog bucnja i veliku bazu naučnih podataka o ribama iz celog sveta.

„Skraćeni" veliki bucanj, koji se razlikuje po malim izraslinama na glavi i bradi, može da dostigne veličinu do tri metra i težinu od 2.300 kilograma.

Koautorka studije Merijen Najgard, koja radi kao ihtiolog na australijskom Univerzitetu Merdok, kaže da je ovakvo preciziranje od posebne važnosti za biologiju i da je „važno za razumevanje, na primer, ekoloških posledica klimatskih promena". Promene temperatura mogu da pomere utvrđeno rangiranje vrsta koje nisu precizno identifikovane u prethodnom periodu.

Navedeno istraživanje sugeriše da možda ima „još pogrešno identifikovanih životinjskih vrsta, posebno ako se ima u vidu da je veliki bucanj relativno veliki i da je teško pogrešiti", kaže Birapa Venketeš, genetičar na Institutu za molekularnu biologiju i biologiju ćelija u Singapuru.

Priredio Bojan Glavonić 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво