Susret nobelovaca i mladih naučnika

Tradicionalni sastanak dobitnika Nobelove nagrade i ove godine je održan u nemačkom gradu Lindau poslednje nedelje juna. Nobelovcima iz oblasti medicine pridružilo se 600 odabranih mladih naučnika iz celog sveta.

Na šestodnevnom druženju susrelo se čak 39 laureata koji su Nobelovu nagradu dobili u proteklih 40 godina i nova generacija vodećih naučnika. Bodensko jezero postalo je jedinstveno mesto na svetu koje je okupilo različite nacije, generacije, kulture i mišljenja, sa zajedničkom željom: da nauka napreduje i pomogne čovečanstvu. Pod porukom: „Obrazuj, motiviši, poveži", naučnici sa svih kontinenata razmenjivali su ideje, iskustva i rezultate.

Prvi dani druženja bili su rezervisani za raznovrsna predavanja nobelovaca. Kodovi mozga za prostor i vreme, ekološki antibiotici kao nova generacija lekova, kako meriti imunološku specifičnost, budućnost cirkardijalnog ritma, alternativne životne forme na Zemlji ‒ samo su neke stručne teme kojima su se učesnici bavili. Ipak, jednako važne diskusije ticale su se naučne komunikacije, etike, primene novih tehnologija i približavanja nauke opštoj populaciji.

„Iz ovog susreta sam naučio da postoji mnogo interesantnih ljudi u svim delovima sveta, ali i da imamo probleme sa kojima se suočavamo. Ipak, ja sam veoma ohrabren, jer su svetu potrebni naučnici i mislim da imamo mnogo talenata. U budućnosti očekujem da će svet postati bolji i da će naučnici imati važnu ulogu u tome", rekao je za RTS dr Majkl Levit, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju 2013. godine.

Poslednji dan druženja bio je u isto vreme i svečan i opušten. Nobelovcima i mladim naučnicima pridružile su se kompanije i predstavnici univerziteta iz oblasti biomedicine u Nemačkoj, ali i novinari iz celog sveta. Zajedno su krenuli brodom ka ostrvu Majnau, gde je održana poslednja diskusija na temu: nauka u eri lažnih informacija.

 

Da bi se razlikovali na događaju, nobelovci nose legitimacije sa trakama plave boje oko vrata, dok mladi naučnici nose sivu boju. Samo jedan mladi naučnik koji osvoji 1. mesto za poster, kao nagradu dobija plavu traku, sa čokoladnim medaljonom u obliku Nobelove nagrade.

„Osvojio sam prvu nagradu za istraživanje procesa spavanja. Bavim se medicinom spavanja u Japanu. Ova nagrada je prvi korak da počnem da mislim o prestižnom priznanju. Potrudiću se da nađem još tajanstvenije i važnije probleme u medicini koje bih mogao da rešim", rekao je Takato Honda, pobednik iz Japana.

Diskusije o budućnosti nauke završene su u opuštenoj atmosferi, uz ručak na travi. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво