Za održivost populacije kečige

Svetska organizacija za prirodu (WWF) traži da se zabrani lov na kečige najmanje pet godina, kako bi se omogućila obnova populacija te veoma ugrožene vrste ribe. U Srbiji kečiga naseljava velike nizijske reke Dunav, Savu, Tisu i Veliku Moravu, kao i deo Zapadne Morave. Kečiga je ekonomski značajna vrsta i decenijama je bila izložena prekomernom izlovu.

Studija koju je WWF izradio pokazuje da se kečiga intenzivno lovi, ne samo u dozvoljenom periodu, već i tokom lovostaja, kada treba da se omogući neometan mrest. „Kroz naš i rad naših partnerskih organizacija, više puta smo dokumentovali neometanu prodaju kečige ispod zakonski propisane mere od 40 cm, u restoranima i na pijacama širom Srbije. Sve navedeno onemogućava da se populacija obnavlja i da bude stabilna", kaže Vesna Maksimović iz WWF Adria.

Prema Crvenoj listi ugroženih vrsta Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN), faktori ugrožavanja kečige su prekomerni izlov, narušavanje prirodnih staništa izgradnjom brana i ostalih vodoprivrednih objekata, invazivne i druge strane vrste koje dovode do bolesti, kao i industrijska zagađenja koja dovode do degradacije staništa.

Analizom Svetske organizacije za prirodu ustanovljeno je da su svi navedeni faktori ugrožavanja kečige prisutni i u Srbiji, zbog toga WWF zajedno sa Asocijacijom alasa Srbije i Ujedinjenim ribolovcima Srbije traži hitnu primenu mera koje IUCN preporučuje, pre svega privremenu obustavu ribolova.

„Ekspertska grupa za jesetre, pri IUCN-ovoj Komisiji za očuvanje vrsta, snažno podržava značajne napore WWF-a u Srbiji da se usvoji petogodišnja zabrana na izlov kečige, što bi predstavljalo veliki napredak za opstanak kečige u čitavom slivu reke Dunav", kaže Arne Ludvig, kopredsedavajući IUCN-ove ekspertske grupe za jesetre.

U prilog navedenim činjenicama ide i podatak da je odlukom Javnog preduzeća „Srbijašume" uvedena dvogodišnja zabrana, tokom 2018. i 2019. godine, na tri ribolovna područja, kao i to da su istu zabranu u prethodnom periodu tražili Ujedinjeni ribolovci Srbije i Asocijacija alasa Srbije, navodi se u saopštenju Svetske organizacije za prirodu.

 Priredila Maja Stojanović 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво