Retki konsonanti: klikovi

Klikovi, zvuci govora koji se mogu naći u nekim jezicima Afrike, savršeni su konsonanti. Zašto se onda tako retko javljaju u jezicima sveta? Jedan od krivaca bi mogla biti anatomija.

Neke ranije studije su nagoveštavale da je kod nekih govornika jezika koji imaju klikove, prednje nepce (obla izbočina koja se nalazi između gornjih zuba i nepca) vrlo malo, ili da čak i ne postoji. U nedavnoj studiji, Skot Mojsik sa Tehničkog univerziteta u Singapuru, i Dan Dedije, sa Instituta za psiholingvistiku Maks Plank u Holandiji, napravili su biomehaničke modele prednjeg nepca različitih veličina koji simuliraju klikove.

Njihovi nalazi otkrivaju da glasovni aparati sa velikim prednjim nepcem pokazuju jasne nedostatke u izgovoru klikova. Zbog veličine, manje vazduha može da bude zarobljeno u ustima, te je potrebna veća snaga mišića da bi se proizveli klikovi.

Autori smatraju da je njihov nalaz jasna podrška ideji da anatomija diktira da li će klikova biti u govoru. Oni smatraju da je sklonost ka klikovima na individualnom nivou verovatno slaba. Ljudi koji imaju veliko prednje nepce mogu da nauče jezike sa klikovima, ali model koji su napravili naučnici sugeriše da takvim osobama ipak može biti teško da usvoje te glasove ili da izgovor može biti pogrešan. Ova anatomska karakteristika može da bude objašnjenje zašto se neki konsonanti nalaze retko u jezicima sveta.

To nisu prvi nalazi koji dovode u pitanje tradicionalni stav lingvista da je evolucija jezika imuna na spoljne faktore. Nekoliko drugih istraživanja bavilo se ulogom geografskog konteksta, uslova sredine i genetike u oblikovanju jezika. Ali rad Mojsika i Dedijea ide dalje, jer izdvaja jednu anatomsku osobenost čoveka i razmatra njen doprinos stvaranju jednog specifičnog zvuka u ljudskom govoru.

Suzan Fuk, stariji istraživač u Lajbnicovom centru za opštu lingvistiku u Berlinu, koja nije bila uključena u ovaj rad, kaže da su zaključci studije validni, ali upozorava da mogu da se svedu i na problem šta je starije: kokoš ili jaje. „Oblik prednjeg nepca kod pojedinca se menja, od ranog detinjstva, puberteta i... može da se menja pri neprestanom proizvođenju klikova. Zato je moguće da su se tokom istorije osobine govornog aparata i proizvodnja klikova razvijali paralelno", kaže ona.

Priredio Bojan Glavonić

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара