Kad logika nije dosledna

Odsustvo generalne ʼidée fixeʼ u umetnosti dvadesetog veka uvek će izmaći analitičaru pedantu. On će, naprotiv, uočiti bezbroj suptilnih ideja i projekata kojima su pojedinci rešavali najkrupnije probleme. Nažalost, samo svoje sopstvene, i to onda kada je trebalo iznaći rešenje i za sve ostale.

Obuzeto svojom aktuelnošću, svojim modernizmom, naše savremeno doba gleda na prethodno kao na nešto prošlo, dakle propalo, i za njega osim prezira i podsmeha nema drugih osećanja. A ako bismo se zamislili nad pitanjem Žana Kasua: Nije li upravo naše doba smešno i mrtvo?

Avaj ‒ ovu fatalnu pojavu prezreše upravo oni za njen nastanak zaslužni. Dubina i intenzivnost prezira prosto izazivaju potrebu da se (ona), sledstveno logici, (od)brani: u jednoj datoj konstelaciji, u jednom kontekstu i opštoj atmosferi, sve je bilo upravo onako kako je trebalo da bude. Niko nije ni krivlji ni ʼpravijiʼ. Na Grenlandu se uzgajaju pomorandže.

Ali, situacija se unekoliko usložnjava. Rekonstrukcija vrednosti zahteva takve reforme da neki manji tresak od atomskog nije ni dostojan da ih najavi. Jedino ukoliko se nauka i umetnost osete dovoljno stabilnim da se postave u okvire jedne generalne ideje, taj proces će moći da izazove niz unapred obezbeđenih posledica.

Elem, da vidimo kako je, po logici stvari, trebalo da se razvija istorijat nauka.

Teorijska nauka se uzdiže nad praktičnom (tehnikom). Postavivši ovu estetiku, umetnost uviđa da je (u pravo vreme) remek-delo oduvek blisko naučnom.

Arhitekta mora da zna da slika, a vajar da poznaje statiku koliko i arhitekta. Muzika i matematika su najsrodnije discipline, jer počivaju na istim principima ‒ na broju i percepciji.

(Svaka istorijska skretnica povlačila je ne samo promenu načina mišljenja već i zamenu celokupnog materijalnog sistema umetnosti. Ako su braća Van Ajk i Antonelo počeli drugačije da slikaju, oni su automatski promenili i tehnologiju boje. Ako se pak Antonelova tehnologija u nečemu eventualno razlikuje od Matisove, petsto godina docnije, to je u tome što je ona prva bolja. Bez obzira na bilo kakav čisto estetički postupak, ovakva situacija je neodrživa jer je paradoksalna.)

Deficitne kada su čiste...

Vrativši se na logični tok istorije, muzika se oduvek definisala kao fizika u službi psihologije, tako da bi bilo neshvatljivo da jedan kompozitor ostane bez elementarnih pouka o bogatom fondu eksperimentalne psihologije. Pošto stari dobri instrumenti više neće biti u stanju da „otpevaju" deonicu koju im nudi moderna akustika, muzičar će postati magistar nauka, ili neće biti potreban. Književnik će morati da zna i više od njega, jer se analfabete neće tolerisati. O procesu izrade filma (koji čvrsto obuhvata sve umetničke discipline), kao i o fizičkim zakonima po kojima se on odvija, trebalo bi da bude informisan svaki iole etabliran reditelj.

A u šta smo, u međuvremenu, stigli? Sve bežeći od početka...

Izmirenje nauke i umetnosti koje zastupaju neki najproverenije misaono osposobljeni, dobronamerni ljudi, jednostavno nije dovoljno. Ono se može primeniti na pojam profesije (pre svega), te na socijalne kategorije, jer postoji izvesna društvena konkurencija te dve elitne ljudske aktivnosti: zato što su obe deficitne, kad su čiste.

Društvena solidarnost je, razume se, potrebna, ali je ona samo ambalaža suštine stvari. Potrebno je bilo da se negde dole, u zajedničkom temelju, uzida jedna volja, jedan zadatak i (što je najbitnije) jedno znanje o funkciji prirode čoveka, čije bismo zakonitosti svi skupa dosledno, kroz istoriju poštovali.

Ne bismo li, logičnim tokom, evoluirali.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво