Otkriće čudnovate veze Higsovog bozona i najmasivnijeg kvarka u prirodi

Novi rezultati ATLAS-ovog i CMS-ovog eksperimenta na akceleratoru u CERN-u razotkrivaju kako Higsov bozon uzajamno deluje sa najmasivnijom poznatom elementarnom česticom, top kvarkom, što proširuje naše razumevanje Higsovog bozona i postavlja smernice za novu fiziku.

Higsov bozon, čestica čije je postojanje dokazano pre pet godina u CERN-ovim eksperimentima, po prirodi stvari uzajamno deluje samo sa česticama koje imaju masu, ali je otkriveno i nešto naizgled čudno: Higsov bozon se ponekad raspadne i na dva fotona, čestice bez mase. Kvantna mehanika, naime, dozvoljava sledeću situaciju: Higsov bozon se u vrlo kratkom vremenskom intervalu pretvara u takozvani top kvark i top antikvark (top je jedan od šest vrsta kvarkova koji postoje, sa ubedljivo najvećom masom). Odmah potom ovaj par, kvark i antikvark, anihiliraju jedan drugog, iz čega nastane par fotona.

Verovatnoća ovog procesa zavisi od jačine interakcije između Higsovog bozona i top kvarka, koja se u fizici inače naziva sprezanje (coupling). Merenje takve verovatnoće omogućuje da se indirektno izvede vrednost Higs‒top sprezanja. S druge strane, neke teške do sada neotkrivene čestice, kako se to kaže ‒ čestice nove fizike, mogle bi potencijalno da učestvuju u ovakvom procesu i da utiču na rezultate, pa da na taj način budu i otkrivene. Zato se Higsov bozon i smatra prozorom u novu fiziku.

Mnogo direktniju manifestaciju Higs‒top sprezanja predstavlja vrlo redak proces u kome top‒antitop par emituje Higsov bozon. Rezultati koji su predstavljeni prošle nedelje na izuzetno uticajnoj konferenciji LHCP, ove godine održanoj u Bolonji, opisuju ovaj proces takozvane ttH produkcije.
Do ovih rezultata prvo je došla jedna od CERN-ovih velikih međunarodnih istraživačkih grupa poznata kao kolaboracija CMS, koja je učestvovala u otkriću Higsovog bozona na osnovu podataka iz sudara na Velikom sudaraču hadrona (LHC). Kolaboracija CMS je prošle nedelje u prestižnom časopisu Fizikal revju leters objavila rezultate sa statističkom sigurnošću od čak pet standardnih devijacija (što se smatra jako dobrom statistikom).

Istovremeno, druga kolaboracija koja takođe koristi podatke sa CERN akceleratora, poznata kao ATLAS, potvrdila je taj rezultat, i to sa još većim nivoom poverenja i predala rad na objavljivanje. Rezultati obe kolaboracije su konzistentni i predstavljaju veliki korak napred u razumevanju osobina Higsovog bozona.

„Ova merenja do kojih su došle kolaboracije CMS i ATLAS predstavljaju snažan nagoveštaj da Higsov bozon igra ključnu ulogu u velikoj vrednosti mase top kvarka. I dok je ovo sigurno jedno važno svojstvo Standardnog modela, sada je prvi put i eksperimentalno potvrđeno sa tako visokom statističkom sigurnošću", rekao je Karl Jakobs, portparol kolaboracije ATLAS.

„Timovi za analizu podataka u kolaboraciji CMS, kao i njihove kolege iz ATLAS-a, upotrebili su nove pristupe i napredne tehnike analize da bi stigli do ove prekretnice. Kad ATLAS i CMS završe prikupljanje podataka u novembru 2018, imaćemo dovoljno događaja da još detaljnije ispitamo predviđanja Standardnog modela za ttH, da vidimo ima li nagoveštaja nečeg novog", izjavio je Džoel Batler, portparol CMS-a.

Istraživanje ovog procesa predstavlja izazov jer je izuzetno redak: samo 1% Higsovih bozona nastaje iz sprezanja sa top kvarkom, a povrh toga, Higsov bozon i top kvarkovi se raspadaju na druge čestice na mnogo složenih načina. Koristeći podatke iz sudara protona na akceleratoru na energijama od 7, 8 i 13 TeV, timovi kolaboracija ATLAS i CMS sproveli su više nezavisnih potraga za produkcijom ttH, istražujući razne kanale raspada. Kako bi se maksimalno povećala osetljivost traženog signala, oba eksperimenta su kombinovala rezultate iz svih ovih potraga.

Priredila Jelena Micić 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара